Al lange tijd maken de trams in Utrecht een piepend geluid. Hiervoor heeft de provincie een oplossing gevonden: nieuwe conditioneringsinstallaties. Dit zijn smeerinstallaties die de rails vet houden. De piep is nu verminderd en soms zelfs helemaal weg, geeft de provincie aan.
“De nieuwe installaties werken beter”, zegt Stefan Epema, projectleider ‘Maatregelen Booggeluid’ bij RTV Utrecht. “Er zijn namelijk twee types booggeluid, dat is het piepende geluid van de tram. En de oude installaties werkten maar tegen één soort. Deze nieuwe pakt beide oorzaken van booggeluid aan.” Andere maatregelen die zijn genomen zijn het slijpen van de wielen en rails. Hiernaast heeft iedere tram nu wieldempers en een eigen smeerinstallatie.
Wat vinden de omwonenden?
Bewoner Jeroen Linschoten geeft aan dat het piepen de laatste tijd inderdaad meevalt. Toch is het nog niet helemaal zoals hij het zou willen zien. Bij RTV Utrecht vertelde hij het volgende: “Zeker als het warm weer is en je hebt je ramen en deuren open. Dan is het net of -ie je huis in rijdt”. Verder vertelt hij ov het bonkende geluid dat de tram ook maakt. “De tram maakt sowieso meer herrie dan de oude tram. Los van de piep die er was.”
Een andere omwonende, Frans Kofflard, is nog helemaal niet tevreden met de maatregelen. “We zien wel dat de provincie van alles heeft geprobeerd. Maar er is nog steeds geen structurele oplossing”, geeft hij aan bij RTV Utrecht. “We zijn nu drie jaar verder, ik heb er weinig vertrouwen meer in. Ik heb voor de derde zomer op rij niet in mijn achtertuin kunnen zitten.” Hij vindt het vooral een probleem dat dit systeem nog te afhankelijk is van mensen. “Soms doen de smeerinstallaties het niet, en dan moet er eerst iemand komen kijken. Dan moet het nog worden opgelost door iemand. Daar gaat steeds tijd overheen. En ondertussen blijven wij in de herrie zitten.”
Continue monitoring
Twee tramstellen hebben nu speciale apparatuur om geluid te meten en ook langs de rails zijn er vaste meetintallaties. Het resultaat hiervan wordt nog handmatig uitgelezen, maar de provincie streeft ernaar dat dit geautomatiseerd worden. Verder geeft de provincie aan ook altijd contact op te blijven nemen met bewoners die last hebben van het lawaai.
Bronnen: RTV Utrecht, Provincie Utrecht