Instorten geluidswal bij A28 mogelijk sabotage

Begin december stortte een deel van de geluidswal tussen de snelweg A28 en het dorp Spier in. De gemeente en de aannemer vermoeden dat er sabotage is gepleegd en deden aangifte. Zij vermoeden dat de zogenoemde afstandhouders van de geluidswal zijn doorgeknipt. De politie gaat onderzoeken of er daadwerkelijk sprake is van sabotage. Dat melden het Dagblad van het Noorden en RTV Drenthe.

Deze geluidswal bestond uit een constructie van metalen gaas, opgevuld met zwerfkeitjes. In het hart zijn geluidswerende panelen geplaatst.

Kennelijk was het gaas niet bestand tegen de druk van de stenen. Aan de snelwegkant rolden de keien in een greppel, aan de dorpskant kwamen ze op het erf van aanwonenden terecht. Een bumper werd met geweld van een bestelbus gerukt.

De politie gaat ook met buurtbewoners praten. “Als je politieonderzoek doet, dan doe je ook buurtonderzoek en ga je getuigen horen. We hebben in elk geval alle zaken veilig gesteld. Het onderzoek kan nog wel enkele weken duren”, aldus politiewoordvoerder Fred Kamminga op RTV Drenthe. Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek moet er worden gekeken wat de vervolgstappen zijn. “We hebben een aantal afstandhouders veiliggesteld en die kunnen technisch worden onderzocht. Het is afhankelijk van de capaciteit van onze Forensische Opsporing wanneer ze dat kunnen onderzoeken en wanneer de uitslag bekend wordt.”

Jan van der Heide van Dorpsbelangen heeft geen idee wie de boel zou saboteren. “Ik zie niet in wie er belang bij zou hebben om dat te doen. De geluidswal is er gekomen, omdat de geluidswaarden naar beneden moesten. We waren er niet allemaal heel erg blij mee”zegt hij in het Dagblad van het Noorden. In het dorp werd voordat het scherm het deels begaf overigens ook door sommigen getwijfeld aan de effectiviteit. Inwoners vreesden dat het geluid zich zou verplaatsen naar het midden van het dorp. De gemeente zegde geluidsmetingen toe, maar de resultaten daarvan moeten nog worden samengevat en zijn nog niet bekend bij de inwoners.

Bronnen: Dagblad van het Noorden, RTV Drenthe