
Elk jaar gaan er miljoenen euro’s naar Maastricht Aachen Airport (MAA). Daarnaast klagen de omwonenden al jaren over de geluidsoverlast en rondvliegende dakpannen. Er moest iets veranderen. Eerder ging het over groter of kleiner, inzetten op vracht of passagiers. Maar dit jaar wordt er, net als september vorig jaar, gekeken naar de sluiting van het vliegveld.
Volgens een nieuw onderzoek is dit de gunstigste optie voor eigenaar provincie Limburg. De vracht die binnenkomt is niet eens voor de omgeving en er is achterstallig onderhoud. Hoewel de werkgelegenheid daalt, is dit nog te overzien. De vrachtvliegtuigen zouden naar vliegvelden in de buurt kunnen gaan. Toch moeten er wel wat kosten gemaakt worden als het terrein ergens anders voor gebruikt gaat worden en zullen er een aantal bedrijven verkocht moeten worden.
In juni zal de provincie het besluit nemen. De bedrijven rond de luchthaven zijn niet blij met dit plan, maar de omwonenden zijn daarentegen tevreden, “maar we zijn er helemaal niet gerust op”, zegt Frank Wormer van burgerinitiatief omwonenden MAA bij NOS. “De luchtvaartlobby is heel sterk, merken we.” Ook is hij kritisch over het onderzoek. De cijfers die aan zaken die lastig in geld uit te drukken zijn, kloppen volgens hem niet. Zo wordt het hebben van een lage reistijd naar Maastricht volgens hem veel te zwaar gewogen, terwijl de geluidsoverlast geminimaliseerd wordt.
De leiding van de luchthaven zelf is ook kritisch. Zij denken dat de renovatie van 70 miljoen goedkoper zal uitvallen dan het ombouwen naar bijvoorbeeld een zonnepark. Dit zal volgens de onderzoekers tussen de 50 en 100 miljoen euro liggen. Directeur Roeven blijft er dan ook bij dat de luchthaven rond 2030 op eigen benen kan staan. “We zijn de draai aan het maken. Waarom zou je ons dan nu neersabelen?”
Bronnen: NOS, Provincie Limburg