Meer gemeenten schrijven stille bladblazer voor

Het is herfst, de bladeren vallen allemaal uit de bomen en de wegen liggen weer bezaaid met blad. Dat betekent ook dat de omstreden bladblazer weer volop te zien en vooral te horen is. Steeds meer gemeenten proberen de luide blazers uit te faseren.

De bladblazer is omstreden. Eén van de redenen is dat ze vervuilend zijn. Dat is zeker bij de tweetakt-variant het geval. In een onderzoek uit 2011 is de uitstoot vergeleken met die van een Ford Raptor, een high-performance pick-up, schrijft RTL Nieuws.

Verschillende Europese landen willen de vervuilende bladblazer verbieden. De Vlaamse regering verbood vorig jaar de 300 gemeenten om nog gebruik te maken van de tweetaktmotor. De gemeente Knokke wilde nog een stap verder en het apparaat ook bij bewoners verbieden.

Uitfaseren

Ook de Nederlandse Partij voor de Dieren wil af van de bladblazer. De minister antwoordde vorig jaar op Kamervragen dat verbieden vanwege Europese regels niet mogelijk is, maar dat gemeenten de vervuilende blowers wel kunnen uitfaseren. Ook kunnen zij burgers verbieden om op bepaalde tijden of plekken met een bladblazer bezig te zijn.

Geen gek idee, want de apparaten kunnen ontzettende herrie maken. De goedkoopste bladblazer bij de Gamma is momenteel 49,99 euro en daar kunnen je buren behoorlijk tureluurs van worden, 104 decibel blaast het ding, vele malen harder dan een voorbijrazende trein (90db) of een drilboor (95db).

Gemeentes eisen elektrische bladblazers

Gelukkig bestaan er ook stillere en vooral milieuvriendelijke varianten. Gemeentes eisen van ingehuurde hoveniers steeds vaker dat ze elektrische apparaten gebruiken, van kettingzagen en shovels tot bladblazer, zegt Maarten Loeffen van Stadswerk, een vereniging voor kennisuitwisseling tussen gemeentes. “Sommige gemeentes lopen daarin echt voorop, zoals Amsterdam, Groningen, Breda en Eindhoven. Die hebben dit als speerpunt in de binnenstad.”

“We zijn al bezig om over te gaan op de elektrische variant van veel materieel, maar je kan niet in één keer een heel materiaalpark vervangen,” zegt Wilbert Antonissen van de gemeente Groningen in OogTV.

Bronnen: OogTV, RTL Nieuws