Lekkere verse eieren, gezelligheid, tevreden getok, de kip is een populair huisdier. De hanen daarentegen, worden het liefst zo snel mogelijk gedumpt, verkocht of gedood. Men kan vaak niet zien of een kuikentje een mannetje of een vrouwtje is. Als het een haan blijkt te zijn, zitten de eigenaren niet te wachten op luid gekraai en burenruzies. Echter, dierenorganisaties zijn fel tegen de huidige omgang met de dieren.
Zij geven aan dat er ook voordelen zitten aan hanen: ze houden de hennen rustig, weren katten en roofvogels af en het zijn karakteristieke dieren.
Bij de Dierenwijde Vleuten worden geregeld hanen gedumpt. Volgens voorzitter Ria Hilhorst kost een nieuw huis voor de dieren zoeken veel geld, zo’n 30 euro per haan, wat ze liever aan eten voor de beesten besteden. Het is daarnaast moeilijk om een nieuwe eigenaar te vinden. Zij wil dan ook aan de dumpers vragen of ze niet van hun probleem haar probleem willen maken. Daarbij is het ook strafbaar om dieren te dumpen, hoewel de gemeentes hier niks aan doen.
Niet alleen hanen, maar ook kippen worden gedumpt. Als ze ouder worden, leggen ze namelijk geen eieren meer en komen dan vaak in het wild terecht. “Ze worden door honden gepakt, door kinderen gepest, overreden door auto’s of door een zogenaamd ongediertebestrijdingsbedrijf gevangen en vergast. Als je zo met dieren omgaat moet je ze gewoon niet nemen. Je bent ze dan niet waard. Het dumpen van dieren is strafbaar, maar helaas doet bijna geen enkele gemeente hier iets aan,” vertelt Sandra van de Werd van Red een Legkip en Red een Haan.
Bronnen: RTV Utrecht, RPL Woerden