Conflicten tussen buren zien we vaak terug bij de Rijdende Rechter. Maar ook buiten de media om zijn er talloze juridische zaken. Verbouwingen, overlast en schuttingen hebben vorig jaar namelijk tot meer juridische geschillen tussen buren geleid dan het jaar ervoor. Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) ontving 3900 hulpaanvragen bij burenruzies, tegen 3725 in 2017; dat is 7 procent meer. Dat blijkt uit de Juridische Barometer 2018-2019, die SAR elk jaar publiceert.
Stichting Achmea Rechtsbijstand ontving in 2018 in totaal ruim 152.000 verzoeken om juridische hulp. Mensen hadden vooral juridische problemen met elkaar of met een organisatie (civiel recht met 67.705 meldingen) of met hun werkgever (arbeidsrecht met 33.621 meldingen).
Bij de oplossing van geschillen tussen buren is het goed houden of weer herstellen van de relatie met de buren extra belangrijk, omdat buren elkaar over het algemeen vaak zien. Een slechte omgang met de buren kan daarmee het woongenot ernstig verstoren.
Nieuw: de regelrechter

Een nieuwe manier van het oplossen van geschillen tussen buren is met behulp van de Regelrechter: een pilot van de Rechtbank Rotterdam voor een laagdrempelige en informelere manier om een zaak voor te leggen.
De nadruk ligt vooral op het verhaal van beide buren en minder op de juridische stukken. Het resultaat is een snelle uitspraak, waarbij de relatie tussen beide partijen goed is gebleven of is hersteld. Deze alternatieve manier van geschilbeslechting past uitstekend bij onze manier van werken: kijk vooral met een brede blik naar een oplossing en de-escaleer zo vroeg mogelijk. Oftewel: juridisch als het moet en praktisch als het kan. Zo komt er voor beide partijen een prettige oplossing en blijft de onderlinge relatie goed.
Bronnen: De Telegraaf, Omgevingsweb, Achmea