
Per 1 mei wordt het nieuwe Europese bandenlabel voor personenauto’s in gebruik genomen. Het label geeft consumenten inzicht in de brandstofefficiëntie, grip op nat wegdek en het afrolgeluid van nieuwe banden.
Sinds november 2012 waren autobanden voor personenwagens al voorzien van een bandenlabel. Per 1 mei wordt een nieuw bandenlabel ingevoerd dat ook gaat gelden voor lichte en zware bedrijfsauto’s. Het Europese bandenlabel is bedoeld om het gebruik van veiligere, zuinigere en stillere banden te stimuleren.
Brandstofverbruik en milieu
Het nieuwe bandenlabel geeft inzicht in de brandstofefficiëntie van de band. Bij personenauto’s kan met de meest zuinige band tot 7,5% bespaard worden op brandstof. Naast het financiële voordeel wordt hierdoor ook minder CO2 uitgestoten. De banden worden ingedeeld in vijf klassen, van A tot en met E. Hierbij is A het meest en E het minst zuinig.
Grip
Op het nieuwe bandenlabel is af te lezen hoeveel grip de banden hebben op een nat wegdek. Ook bij de grip op een nat wegdek worden de banden ingedeeld in de klassen A tot en met E.
Geluid
Een stillere band vermindert het geluid naar de omgeving. Het bandenlabel geeft inzicht in het externe afrolgeluid. Een laag extern afrolgeluid betekent niet dat het stiller is in de auto, maar wel stiller voor de omgeving. Het afrolgeluid wordt ingedeeld in de klassen A tot en met C, waarbij klasse A ten minste 3 dB stiller is dan de wettelijke limiet. Dat lijkt weinig, maar een daling van 3 dB wordt ervaren als het geluid van de helft minder voertuigen.
Bron: Rijksoverheid