Onderzoek plan lage windmolens Hengelo

De gemeente Hengelo en de provincie Overijssel laten met een pilot onderzoeken of het betaalbaar is om veel lage windmolens te plaatsen in plaats van hoge windmolens. De Hengelose ondernemer Harrie Evers is hier erg blij mee. Hij opperde twee maanden geleden het idee voor dit alternatief langs de snelwegen A1 en A35.

Om Hengelo in 2030 voor de helft afhankelijk te maken van energie van windturbines en zonnepanelen, is er veel verduurzaming nodig. Die energie wil de gemeente zelf opwekken. Daarom is Hengelo blij met plannen, zoals van ondernemer Harrie Evers en consorten. “We kunnen het niet alleen”, aldus een gemeentewoordvoerder in 1Twente.

Evers, in maart in de Tubantia: “Hoge windmolens zijn misschien niet nodig. Met láge windmolens, tot een hoogte van 40 meter, kan het ook. Die kunnen ook binnen de bebouwde kom staan, op industrieterreinen. Als je dan ook langs de snelwegen om de pak ’m beet 300 meter windmolens plaatst, tot een hoogte van 60 meter, kun je voldoende stroom opwekken voor heel Twente.”

Onderzoeken

Hengelo en de coöperatie Westermaat Campus wijzen nu onderzoekers aan die het plan samen verder doorrekenen. Als het haalbaar is, helpt de gemeente het mogelijk te maken op de Westermaat Campus, ‘zodat hier ervaringen opgedaan kunnen worden voor de hele regio’, aldus de gemeente Hengelo.

Het is nog niet duidelijk of de nieuwe windmolens een succes gaan worden. Een gemeentewoordvoerder in 1Twente: “In Twente waait het minder hard dan in bijvoorbeeld Flevoland of Zeeland, zodat je voor de locatie Westermaat echt de hoogte in moet om voldoende opbrengst te krijgen. De eerste berekeningen van de provincie geven nog geen volledige duidelijkheid voor de financiële haalbaarheid. Wij vinden het belangrijk om via een pilot samen met Westermaat Campus te ontdekken of het plan met de lagere windmolens rond te krijgen is.”

Nog meer goede ideeën

Een ander idee van Evers was om op Westermaat Campus parkeerplaatsen een overkapping met zonnepanelen te maken. Dit gaat sowieso door. Volgens gemeente Hengelo lijkt op deze manier energie opwekken financieel haalbaar.

Bronnen: Tubantia, 1Twente