Ook gedoe bij trapveldjes Tiel en Oosterbeek

Nadat vorige maand het halve land zich bemoeide met de sluiting van een speeltuin in Nijmegen na klachten van omwonenden, leiden nu ook sportveldjes in Tiel en Oosterbeek tot ‘gedoe’. Deskundigen pleiten voor meer ‘geluidbudget’ bij de bouw van woningen nabij sportveldjes.

Met eindtijden en mogelijke boetes moeten jongeren in Oosterbeek worden afgeschrikt, al gaan die maatregelen de klagende omwonenden nog niet ver genoeg. En voor de tieners is de lol er nu al af. In Tiel heeft de gemeente na gesprekken aangegeven strenger op de eindtijd van 22:00 uur te handhaven. De sluiting van het veldje in Nijmegen is overigens met enkele maanden uitgesteld.

Slecht slapen of op terras zitten

Dorine Schreff, eigenaar van het dichtstbijzijnde nieuwbouwhuis in Oosterbeek woont op een flinke steenworp afstand van het speelveld. De nieuwe wijk werd een jaar of twee geleden opgeleverd. Prachtig wonen, in het park. Met mensen die wandelen, fietsen, hun hond uitlaten. En met een trapveldje bij de schuin tegenover gelegen basisschool en bibliotheek. Maar dat veldje viel even tegen, erkent Schreff in de Gelderlander. “Het bonken van ballen tegen de omringende hekken van het veld, klinkt eigenlijk alsof er de hele dag iemand met bekkens van een drumstel tegen elkaar aan staat te klappen. Wij hebben hier in de straat hele jonge kinderen, die slapen nu gewoon niet. En als je ‘s avonds op je terras zit, met een glaasje, of je hebt visite of bent aan het barbecueën en het begint weer… Het is gewoon een keer klaar. Het moet gewoon een keer ophouden.”

De gemeente stelde een eindtijd in. Bij het speelveld werd dit voorjaar een bord geplaatst met de huisregels, om 21.00 uur ’s avonds was het voortaan einde oefening. Voor de 15-jarige Dorus en zijn vrienden is de lol er sinds de nieuwe regels wel af: ,,Ik was hier eerst elke dag. Totdat dit bord er kwam, nu is er bijna niemand meer.”

De gemeente Renkum heeft in kaart gebracht op welke plekken in Oosterbeek de jeugd na 21.00 uur kan voetballen.

Maatregelen in bouwbudget

Volgens geluidswetenschapper Tjeerd Andringa is het niet gek dat dit soort discussies vaker spelen. In de Gelderlander zegt hij: “Onze samenleving wordt steeds voller. De meeste geluiden kunnen we negeren, maar dat kost wel moeite. Als het er meer worden, dan loopt de emmer over.” Hij stelt dat er te weinig stilgestaan wordt bij dit probleem. “Op het moment dat je naast een voetbalveld huizen bouwt, moet je nadenken over de omgeving. Als zo’n veld veel gebruikt wordt, steek dan een minimaal deel van je bouwbudget in zorgen dat het stiller kan.”

Bronnen: De Gelderlander (1), (2), Omroep Gelderland