Oss ten strijde tegen geluidaso’s carnaval

Met carnaval mag er wel wat meer geluid zijn dan normaal. Hoort erbij. Maar de laatste keren maakten ‘aso’s’ in Oss het zo bont, dat de gemeente samen met de politie en de carnavalsverenigingen stappen gaat maken. Waarschuwingen en boetes helpen namelijk niet, dus zoeken ze naar nieuwe manieren om asociale herriekarren uit de optochten te weren. Bezien wordt onder meer of notoire overlastgevers door de politie kunnen worden aangehouden en hun installaties in beslag kunnen worden genomen.

Groepen jongeren huren een gigantische geluidsinstallatie en dito aggregaat voor de benodigde stroom en bezorgen het publiek langs de weg bijkans een gehoorbeschadiging. Zelf zitten ze met oordoppen in bier te drinken op hun nauwelijks versierde wagen, schrijft De Gelderlander. ,,Het zijn types die zich niet zomaar weg laten sturen”, weet Hans Schalks, voorzitter van carnavalsstichting Rottenrijk in Geffen. ,,Als je ze aanspreekt op hun gedrag, lachen ze je uit. Ze doen waar ze zin in hebben. Boetes? Ze hebben een installatie van tienduizenden euro’s op hun wagen staan. Die paar honderd euro boete doet ze niks. Als je die kosten met een grote groep deelt, is dat best te dragen.”

Ook in het nabijgelegen Megen hoeven dronken jongeren op een luidruchtige herriekar niet naar Megen te komen met carnaval. De carnavalsstichting zet een radicale streep door de optocht en grijpt terug op de Megensche Parade. ,,We kregen veel reacties van mensen die er klaar mee zijn. Het is gewoon niet leuk meer”, weet Jacques de Graauw, secretaris van carnavalsstichting Keiendonkers. ,,De kwaliteit van de optocht loopt al jaren terug. Steeds minder loopgroepen en ludieke acts van individuele deelnemers en steeds meer buitendorpse zuipkarren.

Dat houdt in dat de gebruikelijke carnavalsoptocht helemaal wordt geschrapt. In plaats daarvan wordt op carnavalszaterdag de Megensche Parade gehouden. De Graauw: ,,Eén straat waar het publiek zich verzamelt en waar de deelnemers de tijd krijgen om hun dans of act uit te voeren. De nadruk ligt op loopgroepen en individuelen uit ons eigen Megen. De komende tijd gaan we met alle carnavalsgroepen in gesprek om hier verder invulling aan te geven. Ook willen we de kinderen van de basisschool enthousiasmeren om mee te doen.”

Bronnen: De Gelderlander (1), (2)