
Nadat de voorzieningenrechter besloot dat voor het pannaveldje bij de Nijmeegse basisschool De Buut maatregelen getroffen moest worden tegen geluidsoverlast voor omwonenden, is er nog geen integrale oplossing gevonden waar iedereen tevreden mee is. De school moet van de gemeente hederabegroeiing aanbrengen tegen de palen rond het pannaveldje en de gemeente wil in het weekend balspellen verbieden. De maatregelen zijn niet definitief en het is onduidelijk of de school die maatregelen accepteert. De situatie is complex, omdat de gemeente de school bij aankoop van de grond heeft verplicht om het speelterrein buiten schooltijden open te stellen voor de buurt. De ouders van kinderen uit de buurt pleiten daarom voor ruime openingstijden en willen juist wel voetballen. De bewoners willen dat de rechter kijkt naar het totaalplaatje van de overlast en duidelijkheid geeft over de geluidregels die van toepassing zijn. Is het een binnenterrein of niet? Dat bepaalt of het stemgeluid aan de geluidnormen wordt getoetst.
De bewoners geven aan al jarenlang last te hebben van het speelveldje. Niet alleen het voetballen, maar ook het geschreeuw kunnen ze niet meer aanhoren. Eén bewoonster begint zelfs te huilen als ze bij Omroep Gelderland zegt: “Wij zijn vogelvrij en moeten de hele dag in de herrie zitten. Ik heb alles dicht en ik heb de radio keihard aan om de school maar niet te hoeven horen.” Iemand anders geeft aan dat haar man een evenwichtsstoornis van heeft gekregen van het geluid.
Beide partijen, de school en aanwonenden, geven de gemeente Nijmegen de schuld van dit probleem. Ze vinden niet dat een schoolplein en appartementen zo dicht bij elkaar gebouwd zouden moeten worden.
In juni en juli zal de rechter de zaak bekijken. De bewoners hebben gevraagd om een duidelijke last onder dwangsom. Het veldje moet verdwijnen om de grootste overlast te verhelpen. Daarnaast eisen de bewoners een dwangsom voor iedere overtreding door geluid van o.a. skelters, schepjes en ballen. De partijen kunnen ondertussen natuurlijk zelf ook een oplossing verzinnen, waarbij de rechter suggereerde dat het pannaveldje naar een andere plek op het schoolplein zou kunnen worden verplaatst. Een hoger hek zou ongewenst bezoek in het weekend tegen kunnen gaan. Maar of partijen elkaar nu wel weten te vinden, is nog maar de vraag. De rechter constateerde zelf ook al dat alle partijen ‘in een loopgraaf vastzitten’.
Bronnen: Omroep Gelderland, De Gelderlander