Petities, Kamervragen, maar sportveldje moet dicht

Het voetbalveldje naast de Nijmeegse basisschool De Buut moet dicht van wethouder Vergunst. Omwonenden klagen namelijk dat de kinderen te veel decibellen uitstoten.  Kamervragen en een petitie helpen voorlopig niks.

Nieuwbouw en 88 dB(A)

Het sportveldje dat er al veertig jaar ligt, moet voor het einde van deze maand sluiten van de gemeente. Gebeurt dit niet, dan hangt de school een dwangsom van tienduizend euro per overtreding boven het hoofd.

Door de nieuwbouw naast het veldje is het geluid van het sportveld harder dan je zou verwachten bij een schoolplein of voetbalveldje. Naar aanleiding van de klachten liet de gemeente een onafhankelijk bureau een geluidsmeting uitvoeren. Hier kwam 88 decibel uit, ruim boven de wettelijk toegestane 70, aldus De Volkskrant.

Was er geen andere, minder rigoureuze optie? ‘Er is in het verleden geprobeerd de partijen dichter bij elkaar te brengen’, zegt een woordvoerder van de gemeente, ‘maar er bleek niet voldoende toenadering mogelijk voor een andere oplossing.’ Wethouder Noël Vergunst (Groen­­­Links) verdedigde woensdag in een volle raadszaal zijn besluit. “Het is een lastige kwestie. Kinderen moeten buiten kunnen spelen, maar als er formele bezwaren binnenkomen, heb je als gemeente een onderzoeksplicht. Bij de geluidsmeting bleek dat de geluidsnorm flink werd overtreden en dus moesten we wat doen.”

Eerder sluiten

“We hebben van alles aangepast en maatregelen genomen”, vertelt schooldirecteur Janneke Colsen in Trouw. “De musical en andere activiteiten hebben we naar binnen verplaatst, de openingstijden van het veldje zijn ingeperkt tot acht uur ’s avonds en er zijn verschillende bouwkundige aanpassingen gedaan. Maar blijkbaar niet genoeg.”

VNG-richtlijnen en bouwfouten

Irene van Kamp van het RIVM, in Trouw: “Het probleem is dat er geen geluidsnorm speciaal voor spelende kinderen is. Die 70 db is gebaseerd op geluidsoverlast van buren. Een schoolplein vol kinderen hoort daar niet onder te vallen.” Kijkend naar de kaart van de school en omgeving zegt Erik Roelofsen, directeur van de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG), dat de appartementen veel te dicht op het schoolplein staan. “Dit had zo niet gemoeten. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) geeft een richtafstand van dertig meter.” Volgens de gemeente Nijmegen was tien meter in dit geval voldoende, omdat de school in een levendige omgeving staat met winkels en restaurants. Voor Roelofsen is dat geen excuus: “Dan nog kan er overlast zijn. Gemeenten moeten ook zelf blijven nadenken over de ruimtelijke ordening. Dit veldje is aan drie kanten ingebouwd, dat geluid kan nauwelijks weg.”

Kamervragen en petitie

Peter Kwint van de SP en Rudmer Heerema van de VVD hebben de minister hierover vragen gesteld (zie afbeelding). “Als je naast het sportveldje van een school dat er al 40 jaar ligt gaat wonen, dan kun je geluid verwachten.”

Ook is de petitie inmiddels (half juli) al meer dan 4000 keer ondertekend. Vanwege geluidsoverlast ervaren door enkele omwonenden heeft de Gemeente Nijmegen kindcentrum De Buut opgelegd om binnen vijf weken het speelveld op het schoolplein te verwijderen. Hierdoor verliezen de kinderen van de school, de BSO en uit de buurt hun enige sport-, speel- en leerveldje.

Wordt vast vervolgd…

Bronnen: De Volkskrant, Trouw, Peter Kwint, Petities