Protest voor en tegen ‘lawaaispeeltuin’

Bij het Lauwerhof in Utrecht staan buren tegenover elkaar. Eén deel wil af van de volgens hen lawaaierige speeltuin. Het andere deel doet er alles aan om de speeltuin te behouden. Zo blokkeerden ze afgelopen week de ingang met een auto, zodat de gemeente de toestellen niet weg zou kunnen halen. Hun plan lukte, er is toen geen speeltoestel weggehaald.

Volgens Catharine Snelders, die al 30 jaar in de buurt woont, was het vroeger een een hofje bij de watertoren. Er was veel rust. Dit veranderde toen twee jaar geleden een deel van de omwonenden het initiatief nam om er een speeltuin te zetten. Er waren buurtontmoetingen, filmavondjes, buurtborrels. Nu zijn de verhoudingen zoek,” zegt ze bij RTV Utrecht. Ze geeft aan iedereen die daar praat kan verstaan. Nanno Jiskoot is het hiermee eens. “Je bent je rust en privacy volledig kwijt. Er is lawaai op de gekste tijden. Het geluid weerkaatst tegen de watertoren, het is daardoor een soort klankkast,” geeft hij op hetzelfde platform aan.

Aan de andere kant staat Lieke Dammer. “Dit is juist zo’n fijn plekje waar mijn kinderen voor de deur kunnen spelen.” Ook begrijpt ze niet waar de klachten over overlast vandaan komen. “Zo vaak zijn er geen mensen in het speeltuintje en ik hoor die herrie niet waar ze het over hebben,” vertelt ze bij RTV Utrecht. Ook Bert Nederhof, van wie de auto bij de ingang was, wil dat de speeltuin blijft. „Zo’n twintig jaar geleden vond er prostitutie plaats en als ik ’s morgens wakker werd, raapte ik eerst de naalden van het plein”, zei hij tegen het AD. 

Volgens de woordvoerder van de mensen die de speeltuin willen houden is het te vroeg om te zeggen of de speeltuin nu blijft. Ze zegt bij RTV Utrecht: “We zijn hard op zoek naar een nieuwe locatie in de buurt waar kinderen lekker kunnen spelen en er zo min mogelijk overlast is voor omwonenden. De gemeente vindt het heel belangrijk dat mensen die dicht bij elkaar wonen ook op een goede manier met elkaar samenleven. We nemen ook nu weer een actieve rol om alle bewoners te helpen met het vinden van een oplossing.”

Bronnen: RTV Utrecht, AD