PV-geluidschermen spelen glansrol in energietransitie

Er zijn bemoedigende vorderingen in de ontwikkeling van geluidschermen met zonnecellen, zgn. PV-geluidschermen (photo voltaisch). In Rosmalen is een innovatief PV-geluidscherm getest. Langs de N470 tussen Delft en Zoetermeer zorgt een PV-geluidscherm voor voldoende energie om 323 lichtmasten en 225 verkeerslichten langs de weg van stroom te voorzien.

In Rosmalen in de provincie Noord-Brabant staat het geluidsscherm van de toekomst. Het is uitgerust met twee verschillende soorten geïntegreerde dunnefilmzonnepanelen, Een daarvan is een absolute wereldprimeur: dubbelzijdige CIGS-zonnecellen. De testopstelling wordt de komende 12 maanden uitvoerig gemonitord en dat is een belangrijke stap om PV-geluidsschermen tot een standaardonderdeel van het straatbeeld te maken. Het geluidsscherm in Rosmalen is ontwikkeld binnen het Europese innovatieproject Rolling Solar.

Investeringskosten

Volgens Stijn Verkuilen, innovatiemanager bij bouwbedrijf Heijmans, is er nog technologische doorontwikkeling nodig om de kostprijs te verlagen. “Bijvoorbeeld door het verhogen van de efficiëntie. Bovendien willen we de esthetische mogelijkheden verbeteren. Het ideale plaatje is dat je landschapsarchitecten maximale ontwerpvrijheid kunt bieden. Op dat moment kan een PV-geluidsscherm met recht bestempeld worden als het aantrekkelijke groene alternatief voor het betonnen geluidsscherm.” De grootste winst schuilt volgens Verkuilen in het verlagen van de terugverdientijd van de PV-geluidsschermen. Het niveau van de elektriciteitsproductie is goed, maar de initiële investeringskosten zijn nog te hoog. En het verlagen van die kosten is dan ook de belangrijkste opgave waar binnen Rolling Solar aan wordt gewerkt. Als dit voldoende lukt, verwacht het consortium PV-geluidsschermen in het komende decennium breder uit te kunnen rollen in Noordwest-Europa.

Toepassing in de ‘weg van de toekomst’

Met de ingebruikname van het eigen elektriciteitsnetwerk is op 26 november 2020 de duurzaamste weg van Nederland in gebruik genomen. De N470 tussen Delft en Zoetermeer is de eerste weg met een gesloten energiesysteem, waarbij duurzame energie lokaal wordt opgewekt, opgeslagen en gebruikt. De zonnepanelen in het geluidsscherm bij Delfgauw wekken voldoende energie op om alle lichtmasten en verkeerslichten langs de weg van stroom te voorzien. De provincie Zuid-Holland wil in deze weg producten en technieken uitproberen waarmee ze ernaar streeft om uiteindelijk alle wegen in de provincie CO2-negatief te maken. Gedeputeerde Floor Vermeulen van de provincie Zuid-Holland ziet in het project twee ambities gerealiseerd: “We willen de best bereikbare provincie van Nederland zijn en we willen onze infrastructuur CO2-neutraal beheren en onderhouden. Op beide vlakken hebben we bij de vernieuwing van de N470 grote stappen gemaakt.”

Bronnen: GWW Totaal, Transport Online.