RAI: ‘Meer steden naar 30 km/uur’

Nu in Amsterdam een groot deel van de stad een maximumsnelheid van 30 km/uur heeft, geeft de RAI vereniging aan dat meer steden dit voorbeeld moeten volgen. Of de beoogde doelstellingen, waaronder het verlagen van de aantal verkeersongelukken, met deze maatregel worden gehaald in Amsterdam, moet overigens nog blijken de komende jaren.

Verkeersongelukken brengen veel kosten met zich mee. De maatschappelijke kosten van verkeersongevallen waren in 2020 27 miljard euro. Dit werd berekend door het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). De kosten voor iemand die overlijdt door het verkeer zijn 6,5 miljoen euro per persoon, een ernstig gewonde 700.000 euro. Deze komen voort uit onder andere file, productieverlies, medische kosten en schade. Ongeveer 90 procent van de kosten van verkeersongevallen komen bij de individuele burger volgens Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Zij zeggen bij de NOS: “Zorgen voor minder ongelukken, zou je dus een vorm van maatschappelijke lastenverlichting kunnen noemen. Elke euro die in verkeersveiligheid wordt geïnvesteerd, zoals rotondes, eenrichtingsverkeer of maximaal 30 kilometer per uur, betaalt zich vier keer terug.”

Voorzitter van de RAI vereniging, Frits van Bruggen, vertelt bij het AD: “Er moet dringend wat veranderen om onze steden leefbaar en veilig te houden. Rai Vereniging pleit ervoor om de snelheidslimiet in stedelijk gebied naar 30 km/uur te verlagen, wanneer er geen gescheiden rijbanen zijn. Zo worden snelheidsverschillen kleiner met minder (ernstige) ongevallen tot gevolg.”

De branche wil graag dat 30 km/uur de landelijk norm in binnensteden wordt, om verwarring te voorkomen. Van Bruggen: “Nu zijn de regels in elke gemeente anders, wat voor chaos en onduidelijkheid zorgt bij weggebruikers. Het is wel zo duidelijk als 30 km/uur overal binnen de bebouwde geldt als er geen gescheiden rijbanen zijn.”

Volgens meerdere experts hangt het van de wegen af of mensen daadwerkelijk langzamer gaan rijden. Als de rijbanen niet gescheiden zijn, kan dit uitnodigen tot harder rijden. Een expert van architecten- en ingenieursadviesbureau Sweco zegt dat dit bij veel wegen in Amsterdam het geval is en adviseert de wegen aan te passen. Het nationaal wetenschappelijk onderzoeksbureau voor verkeersveiligheid SWOV kwam met een vergelijkbare analyse: “De snelheidslimiet verlagen en nieuwe borden ophangen is niet het enige. Wegen moeten ook anders worden ingericht, anders snappen mensen niet dat ze anders moeten rijden. En handhaving is belangrijk”, zo citeert het ANP.

Bronnen: Auto Week, NOS