Tien jaar geleden zouden er tijdelijk 70 studenten in het voormalig HBS-gebouw in de Schoolstraat in Arnhem gaan wonen. Dat tijdelijke veranderde in permanent en zo wonen er nog steeds studenten. Hier zijn de omwonenden het niet mee eens, dus spanden zij een rechtszaak aan.
Wijkbewoner Willem van Gent geeft bij Omroep Gelderland aan dat het gefeest van de studenten voor veel overlast heeft gezorgd. Zeker in het begin is er veel lawaai gemaakt en om dit tegen te gaan heeft mede-eigenaar Roland Verheij verschillende maatregelen genomen. “We hebben overal voorzetramen en geluidsluwe plafonds geplaatst”, vertelt hij bij Omroep Gelderland. Ook geeft hij aan dat hij is gaan onderzoeken waar het geluid vandaan komt. Dit doet hij met hulp van de omwonenden, die in een appgroep kunnen laten weten wanneer er overlast is. Vaak bleek het geluid niet eens uit het pand te komen. Tenslotte is er een huismeester die toezicht houdt.
Hoewel de overlast door de maatregelen sterk is afgenomen, zijn de omwonenden nog steeds niet blij met de studenten. Ze vinden dat de wijk vol is. “Er is een onbalans gekomen”, vindt Van Gent. “71 kamerbewoners in die kleine straat. Dat tref je nergens.” Dit is dan ook het punt waarop ze de gemeente aanklagen. De huisvesting zou namelijk illegaal en in strijd is met het gemeentelijk verbod op de vestiging van kamerverhuurbedrijven in een al overbelaste wijk zijn.
Communicatieprobleem
De omwonenden vinden het ook jammer dat de gemeente nooit met hen heeft besproken dat de studentenwoningen toch permanent zouden worden. Zo heeft er nooit een discussie kunnen plaatsvinden. “Nu heeft iedereen de loopgraven opgezocht”, geeft Van Gent aan bij Omroep Gelderland. Door het gebrek aan communicatie, zagen de bewoners een rechtszaak als laatste redmiddel. “Het uitgangspunt is niet dat wij de gemeente wantrouwen. Maar kom je beloftes na en wees daar open en transparant in”, vraagt hij van het stadsbestuur.
Bronnen: Omroep Gelderland, Algemeen Dagblad