
Door scheurende auto’s en voorbijrazende brommers wordt er veel lawaai veroorzaakt, vindt bijna zeven procent van de Nederlanders. Daarnaast is er ernstige hinder van buren (ook zeven procent) en van vliegtuigen en treinen. Dit blijkt uit cijfers van de Gezondheidsmonitor, een enquete-onderzoek van het CBS, RIVM en de GGD’en.
Op landelijk niveau leidt blootstelling aan het geluid van wegverkeer tot 84 hartinfarcten, blijkt uit cijfers van het RIVM. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) staat deze overlast daarmee op een gedeelde tweede plaats op een ranglijst van omgevingsfactoren die de meeste ziektelast met zich meebrengen, onder de koploper fijnstof.
Hieronder staat het belangrijkste deel van de landelijke lijst met gezondheidsrisico’s, waarbij het onderwerp geluid is uitgesplitst naar de belangrijkste thema’s (wegverkeer, railverkeer, luchtvaart, buren).
Op de site van het RIVM is het geluidthema verder uit te splitsen naar regio. Onderaan dit artikel is dit als voorbeeld gedaan per GGD-regio. In de media is per regio daarnaast nog een verdere verdeling gemaakt. Zo heeft Tubantia in Twente uitgezocht waar de specifieke klachten dan vandaan kwamen.
Twente
Ongeveer 4,5 procent van de inwoners rond Enschede geeft aan last te hebben van het lawaai dat verkeer binnen de bebouwde kom maakt. Wel verschilt de overlast erg tussen de gemeente. In Dinkelland is het 3,1 procent en in Enschede wel 8,3 procent. De overlast wordt vooral veroorzaakt door brommers, motoren en in de laatste jaren ook steeds vaker bestelbusjes.
Naast Enschede is er ook in Almelo veel last van het verkeer. Dit is ook niet vreemd, omdat het de grotere steden in de regio zijn. Aan de andere kant van het spectrum liggen Noordoost-Twente en Oost-Achterhoek. In het oostelijk deel van de Achterhoek is Winterswijk met 3,8 procent ‘koploper’ van de lawaaierigste plek. Inwoners van de andere gemeenten in deze streek hebben minder last van geluidshinder door verkeer.
