Rotterdam sluit straten in zomer om verkeer-aso’s

Bewoners en bezoekers van Rotterdam kennen het fenomeen als het mooi weer is: onnodig hard optrekkende auto’s en motoren, het negeren van snelheidslimieten, cruise-verkeer, herrie door knallende uitlaten en luide muziek.

Rotterdam heeft op veel plekken in de stad te maken met een groep verkeersasocialen die herhaaldelijk dit gedrag vertoont. Dit brengt grote gevolgen met zich mee voor de leefbaarheid en de verkeersveiligheid. Rotterdammers ergeren zich massaal aan het gedrag van deze bestuurders. 

Zomeroffensief tegen verkeersasocialen
Sinds 2021 zijn de gemeente, politie en het Openbaar Ministerie gestart met een zomeroffensief tegen verkeersasociaal gedrag. Door middel van controleacties door de politie, ingrepen in de buitenruimte, techniek (zoals flitscamera’s) en communicatie, is gezamenlijk geprobeerd de problematiek aan te pakken. 

Waardevolle ervaringen van de afgelopen jaren vormen input voor een actieplan wat in de zomer van 2023 gepresenteerd wordt. Waarbij maatregelen voor de korte en lange termijn worden onderscheiden. Dit is slechts het begin, tussentijds monitoren en bijsturen zorgt voor continue doorontwikkeling.

Straatafsluitingen vanaf 1 juni
Eén van de maatregelen die dit jaar wordt ingezet is het tijdelijk afsluiten van straten. Dit gebeurt in de volgende straten: Aert van Nesstraat, Kruiskade, Meent en Schouwburgplein. De straten worden afgesloten van 1 juni tot en met 30 september 2023. Dit zal van donderdag tot en met zondag in de nacht gebeuren. De afsluitingen gelden alleen voor gemotoriseerd verkeer, niet voor (brom)fietsers en voetgangers. Hulpdiensten zijn uiteraard ook uitgezonderd.

Melden van asociaal rijgedrag
Meldingen van Rotterdammers zijn belangrijk voor de gemeente. Zo kan het zomeroffensief blijvend vervolgd worden. De maatregelen die nu genomen zijn kunnen bijvoorbeeld bijdragen aan het verplaatsen van de overlast. Met meer informatie dan dat ze nu al hebben kan de gemeente gericht blijven werken aan de aanpak van de problemen.

Bron: Gemeente Rotterdam