Om de bezoekerservaring van Rotterdam te verbeteren en de stad gezonder te maken voor de inwoners heeft Rotterdam een geluidsprofessor aangesteld. Op deze manier wil de stad een betere akoestische ervaring creëren.
“Architecten kijken vaak naar het visuele aspect, maar daarbij wordt het auditieve nog weleens vergeten”, legt hoogleraar auditieve cultuur Marcel Cobussen van de Universiteit Leiden uit aan EditieNL. “Mijn taak is om de gemeente te adviseren om bij de herinrichting ook naar het geluid te kijken.”
De reden dat zijn hulp bij Rotterdam hard nodig is, stamt af uit de Tweede Wereldoorlog. Toen de stad na het bombardement herbouwd werd, kreeg deze brede straten, zodat de auto’s makkelijk konden rondrijden. Maar de rechte bouwblokken, die hierbij ook kwamen kijken, werken nu als een klankkast voor het stadslawaai.
Er zijn al maatregelen genomen, geeft Cobussen aan. “Er wordt nu minder luid gewaarschuwd voor de tram en ook zijn de tramrails gesmeerd om geluid tegen te gaan. We hebben binnenkort een geluidswandeling op het Hofplein om te kijken of dit al iets heeft opgeleverd.”
Naast dat er gekeken wordt naar de hoeveelheid geluid, geeft Cobussen ook aan dat het belangrijk is om rekening te houden met de aard van het geluid. “Het is ook de emotie die erbij komt kijken. Als je veel auto’s hoort, heb je niet het gevoel dat je er graag wilt zijn. Dat geluid heeft een afschrikkende werking. Het geluid van mensen, dat nodigt juist uit om naar toe te gaan.”
“Ik durf wel hard te stellen dat er in Nederland geen rekening wordt gehouden met akoestische plannen”, geeft Roelofsen, directeur van de Nederlandse Stichting Geluidshinder, bij RTL Nieuws aan. “Vaak worden steden ingericht met harde materialen en te weinig groen. Met als gevolg dat als je in de stad loopt, je soms echt hele nare reflecties hoort.” Daarnaast geeft hij aan dat het geluidsaspect heel belangrijk is bij alle nieuwe woningen die gebouwd moeten worden. “Je hebt een akoestische uitdaging omdat je zo weinig ruimte hebt om steden goed in te delen.”
Bron: RTL Nieuws, NRC