‘Schiphol misbruikt nieuwe rekenmethode’

Volgens Leon Adegeest, die aantoonde dat er fouten zijn gemaakt in de geluidberekeningen bij Lelystad Airport, wordt in de gebruiksprognose 2020 van Schiphol de overgang naar een nieuwe rekenwijze voor geluidsoverlast misbruikt en worden cijfers gemanipuleerd om de geluidscontouren op papier te laten krimpen. Daardoor is er meer vliegverkeer mogelijk.

Op de site van actiegroep Schipholwatch zegt hij: “De berekeningen zijn eigenlijk niet te controleren en te verifiëren. Er ontbreekt simpelweg een essentiële brok informatie, waardoor validatie onmogelijk is. Sterker nog, we hebben aangetoond dat er zeer ernstige fouten zijn gemaakt bij de berekening van de geluidsbelasting onder startroutes. Daarom is ook de waarde van de uitkomsten als geheel onbetrouwbaar. De nieuwe geluidsberekeningen zijn zó vaag, dat hierop geen beleid kan en mag worden gebaseerd”

Doc.29 volgt NRM op

De prognose van Schiphol is gebaseerd op de door de Europese Unie voorgeschreven methode Doc.29. Die methode volgt de NRM-methode op die volgens Adegeest een ronduit slecht beeld geeft van de werkelijke geluidsoverlast voor omwonenden.

“Onder dezelfde omstandigheden (zelfde aantal vliegtuigen, zelfde vlieghoogte, zelfde geluidsbrongegevens) levert Doc.29 een gemiddeld geluidsniveau op dat 3 dB hoger ligt dan volgens de vorige NRM-methode.

Manipulatie en staatsgeheimen

Dat betekent dus een verdubbeling van de berekende geluidsbelasting. In handhavingstermen vertaalt zich dat naar een halvering van het maximaal aantal toegestane vliegtuigen”, legt Adegeest uit. Tot zijn grote verbazing staat in de gebruiksprognose 2020 – voor het eerst berekend met Doc.29 – niet te lezen dat het geluidsniveau met 3 decibel toeneemt, maar juist met 3 decibel afneemt. “Dat is eenvoudigweg niet mogelijk. Daarom moet er sprake zijn van ernstige fouten in de berekeningen of van manipulatie van de cijfers.”

“Meerdere malen heb ik Schiphol en het ministerie gevraagd de ontbrekende gegevens vrij te geven als onderdeel van de Technical Challenge MER Schiphol, bijvoorbeeld in de vorm van een validatierapport, maar deze gegevens worden afgeschermd als waren het staatsgeheimen”, zegt Adegeest.

Bron: Schipholwatch