Start test schermen met mosbeton A58

Living Lab InnovA58 is in december gestart met een test van duurzame geluidschermpanelen van ‘mosbeton’. Deze schermen hebben diverse voordelen en er is nu een testopstelling bij de A58 bij Oirschot, bij verzorgingsplaats Kloosters. De geluidschermen zijn gemaakt van een bioreceptief betonmengsel. Dit betonmengsel zorgt ervoor, in combinatie met de open structuur van de toplaag, dat er mos aan gaat hechten. De schermen zijn nu nog grijs, maar als het goed is over een tijdje met een natuurlijk groene uitstraling door mosgroei.

Voordelen

Dit mos heeft diverse voordelen: 1. snel en gemakkelijk toe te passen 2. zelfvoorzienend (geen onderhoud), 3. klimaatpositief, het houdt onder meer water vast 4. reinigt de lucht 5. esthetisch (natuurlijk groen uiterlijk) en 6. graffitibestendig.

Deze ‘greenscreens’ zijn ontwikkeld in een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, Rutte Groep, TU Delft en ABT Ingenieurs. De bedenker van de mosbetonschermen, Roderick van Klink van Rijkswaterstaat, vertelde bij de start van het project ter plekke enthousiast hoe het zo gekomen was. Van idee tot uitvoering, daar ging maar liefst 4 jaar overheen. Henk Jonkers vertelde hoe TU Delft werkt en waar zij rekening mee houden bij dit soort innovaties. Ook over mos als duurzaam materiaal is bovendien veel te vertellen.

Tests

Bij het Living Lab InnovA58 worden de mosbeton geluidspanelen op de volgende punten getest: 

  • Hoe het mos groeit onder de verschillende weersomstandigheden en seizoenen. Dit gebeurt met visuele inspectie en documentatie.
  • Welke behandeling succesvol is. Er worden 2×3 panelen getest. Elke set krijgt een andere behandeling om te bepalen welke variant tot de beste mosgroei leidt.
  • Op het beheer en onderhoud. Met verschillende betrokkenen wordt de testlocatie bezocht om de mosgroei te monitoren. Bij een succesvolle groei van het mos kijken we naar de mogelijke voordelen van inspectie en beheer van dit type scherm.

Bij succesvolle mosgroei test Rijkswaterstaat ook de geluidseigenschappen van de mosbetonschermen. Dit kan op basis van een proefstuk in een speciale testomgeving.

Bron: Rijkswaterstaat