Stichting LF-Geluid wil onderzoek na vele meldingen

De Stichting Laagfrequent Geluid verzoekt de rijksoverheid om systematisch onderzoek te stimuleren en te coördineren naar het verschijnsel bromtonen. Die oproep doet de Stichting Laagfrequent Geluid aan het kabinet. Via een enquête van de NOS en de regionale omroepen kwamen de afgelopen maanden uit het hele land 3500 meldingen binnen van mensen die zeggen last te hebben van de dreunende tonen.

Laagfrequent geluid heeft een frequentie onder de 100 hertz. Geluid onder 20 hertz is niet te horen, maar wel te voelen als druk op de oren. Het komt bijvoorbeeld van industriële installaties, ventilatoren, verkeer en draaiende wastrommels.

Bijzonder ernstig gehinderd

“Het gaat waarschijnlijk niet om honderdduizenden mensen, maar de mensen die er last van hebben, zijn er bijzonder ernstig door gehinderd,” aldus Jan van Muijlwijk in Het Parool, geluidsdeskundige bij de milieudienst in Groningen. Laagfrequent geluid goed kunnen opvangen is volgens hem vergelijkbaar met het hebben van een absoluut gehoor of een fotografisch geheugen. “Je kan hebben dat in hetzelfde huishouden één iemand wel iets hoort en een ander niet.”

Rotterdamse haven

Ank Sluimer uit Vlaardingen heeft er vooral ’s nachts last van: een permanente bromtoon. “Het is een heel laag en aanzwellend geluid, alsof er een machine aan- en uitgaat”, zegt ze op RTV Rijnmond. De bromtoon houdt Ank ’s nachts regelmatig uit haar slaap. Overdag hoort ze het laagfrequent geluid ook, maar dan heeft ze er minder last van.

De Milieudienst Rijnmond DCMR krijgt jaarlijks 1400 meldingen binnen over laagfrequent geluid. Het aantal meldingen is al vijf jaar hetzelfde. Geluidsexpert Nienke de Jong van de DCMR: “Wat mensen voelen en horen is heel verschillend. De een hoort het, de ander voelt het als trilling op de borst. Als je het hoort, is het een heel vervelend geluid. De meeste mensen horen het gelukkig niet.” 

Volgens de geluidsexpert is het voor de mensen die er last van hebben extra lastig, omdat vaak onbekend is waar het geluid vandaan komt. 

Ank is een vaste beller naar de klachtenlijn van DCMR. “De DCMR vraagt ook om het te melden. Ze sturen er regelmatig piketmedewerkers op uit om te checken waar het geluid vandaan komt. Meestal komen ze er niet achter.” Zelf vermoedt ze dat het geluid uit de haven komt, waar ze niet ver vandaan woont. “Mogelijk komt het geluid van de schepen of van de generatoren van de schepen die voor wal liggen.” Als dat zo is, dan zou walstroom een oplossing kunnen zijn. Dan hoeven er geen generatoren meer te draaien, oppert de Vlaardingse.

Het Havenbedrijf in Rotterdam heeft deze maand walstroom aangelegd aan de Parkkade. Dit is vooral geschikt voor kleinere schepen. Het is onduidelijk of en wanneer in de toekomst walstroom wordt aangelegd voor grotere schepen.

Bronnen: NOS, Het Parool, RTV Rijnmond