![](http://geluidnieuws.nl/home/wp-content/uploads/2019/11/kleine_windmolen2.png)
Windmolens zorgen vaak voor slepende procedures. Behalve met grote windturbines is het voor boeren ook mogelijk om met lage windturbines elektriciteit op te wekken, als het bestemmingsplan dat toelaat. Dan zorgen ze bijvoorbeeld aanvullend op zonnepanelen op de daken van de schuren voor energie.
15 meter hoog, geen geluid
John (53) en Jeroen van der Salm (22) uit de Groene Hart-gemeente Kaag en Braassem hebben een turbine geplaatst van 15 meter hoog, schrijft het AD. Een investering in de toekomst, zo beschrijft Jeroen het project. Naast de molen werden ook nog eens 102 zonnepanelen op het dak van hun jongveestal geplaatst. Vooral slagschaduw en horizonvervuiling worden gezien als de keerzijde van de medaille. Helemaal als je je buren te vriend wil houden. ,,Hij is bij ons zo neergezet dat niemand er last van heeft. Daarnaast maakt hij helemaal geen geluid.”
Bestemmingsplan
,,Mensen kijken vaak naar de ‘d’ van duurzaamheid, maar niet naar de ‘d’ van doen. Gelukkig laat het bestemmingsplan van de gemeente Kaag en Braassem dit toe en hebben we zonder veel problemen dit project kunnen doorzetten”, zegt de agrariër, die van medeboeren heeft gehoord dat het er in andere gemeenten anders aan toe gaat.
Er zijn veel positieve punten te benoemen voor persoonlijke windmolens op erven. Het levert dertigduizend kilowattuur per jaar op, het opwekken van energie gaat ongeacht seizoen of tijdstip door en het is zelfvoorziening in zijn puurste vorm.
De molen is opgezet samen met EAZ Wind. Dit is een innovatief bedrijf dat zich richt op het ontwerpen, fabriceren en installeren van rendabele kleine windmolens van hoge kwaliteit.