Transavia koopt stillere toestellen

In plaats van nachtsluiting en krimp wil Transavia hun 52 nieuwe Airbussen gebruiken. Zo kunnen ze meer passagiers vervoeren met naar eigen zeggen minder hinder. “We doen een investering van 1,6 miljard euro,” zegt Transaviatopman Marcel de Nooijer bij het Parool. “Niet alleen in beter rendement voor het bedrijf, maar ook in het verminderen van geluidshinder en milieu-uitstoot.”

Vanuit de gemeente Amsterdam en luchtvaartminister Harbers is er de eis dat Schiphol ’s nachts sluit. Hier verzet Transavia zich al langer tegen. De Nooijer bij het Parool: “Ik verwonder me daarover. Uit alle onderzoeken blijkt dat omwonenden de meeste overlast ervaren tussen 10 en 11 uur ’s avonds en 6 en 7 uur ’s ochtends. Als je Schiphol ’s nachts sluit, dan zullen die nachtvluchten juist verhuizen naar die tijdstippen en zal dan meer hinder ontstaan. Nachtsluiting is een niet-werkend systeem dat nergens anders bestaat. Alle andere landen hebben vliegvelden die ’s nachts open zijn.”

Naast meer hinder ook meer kosten

Het gaat Transavia niet alleen over hinder, maar ook zijn er economische aspecten relevant. “Nachtsluiting en krimp doen ook wat met ons verdienmodel en het vermogen van Nederlanders om betaalbaar op vakantie te kunnen gaan,” vertelt De Nooijer bij het Parool. Om het vliegen voor iedereen betaalbaar te maken, zouden ze drie keer per dag op en neer moeten vliegen. Dit aantal kan alleen gehaald worden met nachtelijke vluchten.

Minder vliegtuigen, meer passagiers

Aangezien de nieuwe vliegtuigen veel meer passagiers kunnen meenemen, compenseert Transavia alvast op de voorgenomen krimp van Schiphol. In november volgend jaar zal namelijk iets minder dan 10 procent van alle vluchten op de luchthaven moeten vervallen. Volgens De Nooijer zullen ze meer passagiers vervoeren met minder milieu-uitstoot en hinder. De Airbus zou 15 procent zuiniger zijn dan de Boeings die worden vervangen. Voorstanders van de krimp zeggen dat dit nog steeds te weinig is.

Metingen vs de beleving

Hoogeleraar luchtvaarttechniek Joris Melkert geeft aan dat het klopt dat de Airbus de helft minder geluid produceert, maar dat het ook klopt als omwonenden zeggen het verschil niet te horen. “Halvering van het geluid betekent dat er 3 decibel afgaat. Het menselijk oor kan dat heel moeilijk onderscheiden. In een labomgeving hoor je dat nog wel, maar het is geen verschil van dag en nacht. Pas bij 8 tot 10 decibel vermindering is het verschil goed hoorbaar. Op zich kan je zo’n reductie met technische innovatie behalen, maar daar gaat veel tijd overheen,” vertelt hij bij het Parool.

In de kritiek dat de metingen rond geluid en stikstof worden gedaan door de fabrikanten van motoren en vliegtuigen, zit volgens de luchtvaartingenieur een kern van waarheid. “Maar dat gebeurt onder toezicht van de luchtvaartautoriteiten. Dat wordt gecontroleerd en die gegevens zijn ook openbaar.”

Bronnen: Parool, NOS