TV-uitzending: Hoe klinkt de nieuwe stilte?

Het NPO-programma De kennis van nu onderzocht hoe ons omgevingsgeluid is veranderd door de coronacrisis. De laatste maanden zagen we immers lege pleinen en terrassen, verlaten snelwegen en in het westen van Nederland veel minder vliegtuigen boven ons. We hoorden ze ook minder. TV-recensent Han Lips (Het Parool) merkte o.a. het volgende op bij de uitzending. Bekijk het hele item hier.

Een blinde man uit Assendelft vertelde hoe hij nu ineens een stuk sneller over straat ging met zijn blindenstok. Normaal gesproken kan hij de straat niet oversteken als er een toestel overvliegt. Want pas als het gebulder is weg­gestorven, kan hij horen of er een auto of fiets aankomt.

Een andere man had zelf meetapparatuur op zijn dak geplaatst. Vorig jaar april vlogen er 7000 toestellen over zijn huis, dit jaar waren dat er maar 2100. Je zag hem tijdens het interview ontspannen: geen slapeloze nachten meer, en een stuk minder stress.

Volgens een geluidswetenschapper was die stressreactie een erfenis uit de oertijd die ergens diep in onze hersenstam is geworteld. Geluid dat langzaam begint en steeds harder wordt, doet ons denken aan aankomend gevaar: het geluid van een aandenderende kudde olifanten.

Bronnen: NPO, Het Parool