Na kritiek op het geluidsniveau, werden tijdens de carnavalstochten in Losser, Dinkelland en Oldenzaal geluidsmetingen uitgevoerd. Dit resulteerde erin dat 12 deelnemers het geluid moesten verlagen, nadat ze de grens van 90 dB overschreden. „Enkele uitschieters richting 100 dB zijn doorgegeven aan de organisatie”, zegt een woordvoerder van de gemeente bij De Stentor. „Er werden geen boetes uitgedeeld. We hebben de deelnemers er op aangesproken, waarna het volume lager is gezet.”
Langs de route van de optocht stonden, zoals elk jaar, muziekinstallaties. Dit geluid moet worden opgeteld bij het geluid van de praalwagens, waardoor het geluidniveau soms omhoog kan schieten. „Door met de mensen daarover in gesprek te gaan, hebben onze buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) en De Kadolstermennekes geprobeerd een stukje bewustwording te creëren. Ook op hun website waarschuwde de gemeente Oldenzaal voor een te hoog geluidniveau. Hierop stond het volgende:
‘Pijn aan het gehoor komt steeds vaker voor. ‘Carnaval-tinnitus’ ontstaat wanneer u een tijd lang in veel lawaai bent geweest. Er ontstaat dan een ruis of fluittoon ‘in uw oren’. Deze geluiden verdwijnen meestal na rust, maar wie vaak in veel lawaai is, loopt het risico dat de tinnitusklachten niet verdwijnen.
Door de muziek zachter te zetten, bescherming te dragen en rekening te houden met elkaar, zorgen we samen voor een pijnvrij gehoor en geweldig carnaval! Daarom zeggen wij: Leu, doot toch heanig an met ‘t geluud! In oonz’n oor’n gin getuut!’
Bronnen: De Stentor, Gemeente Oldenzaal