De horeca op het Stadhuisplein en de gemeente hebben ruzie over de transformatie van een kantoorpand in het centrum van Rotterdam. Dit zou vanaf deze maand omgebouwd worden tot appartementencomplex. De appartementen waren al verkocht, maar de contracten worden nu ontbonden.
Wethouder Bas Kurvers (Bouwen) vindt het ‘jammer’ dat de contracten zijn ontbonden. Hij zegt in het NRC: “De woningbehoefte blijft ongekend hoog en ieder uitstel van de bouw van woningen is dan ook zeer teleurstellend voor woningzoekenden.”
Problemen door het uitgaansleven
Het probleem met Coolsingel 75 is, dat áls het project al een vergunning krijgt, die vrijwel zeker wordt aangevochten. De uitbaters van de cafés op het Stadhuisplein verzetten zich tegen de komst van woningen, omdat zij bang zijn dat het dan geen uitgaansgelegenheid meer mag zijn. Zij voelen zich gesteund door de Raad van State, die vorig jaar aangaf dat voor het Lijnbaankwartier eerst een nieuw bestemmingsplan vastgesteld moet worden waarin de combinatie uitgaan en wonen goed is geregeld. Dan pas mag de gemeente weer vergunningen uitdelen.
De gemeente had gehoopt op een uitzondering voor Coolsingel 75. De ontwikkelaar, Novaforum, wilde extra geluidsisolatie op de gevel plaatsen om zo het geluid in de woningen binnen de norm te houden. De horeca denkt dat het onderliggende onderzoek niet klopt. “Volgens onze deskundige is het niet volledig en zijn de uitgangspunten niet goed,” zegt advocaat Michel Plug namens de Skihut in NRC. “Als de horeca deze geluidsrapporten accepteert en geen bezwaar maakt tegen de vergunning, neemt ze het risico dat de overlast is onderschat en dat ze gedwongen wordt tot beperkingen. Door bijvoorbeeld minder mensen op de terrassen toe te laten of door het geluid zachter te zetten.”
Oplossingen
Het bestemmingsplan wordt volgens gemeente na het zomerreces ter besluitvorming voorgelegd aan het college van B&W en de gemeenteraad. Daarnaast wordt er op dit moment geprobeerd een oplossing te vinden. Daarbij zouden de gevels van woningen en cafés geluidwerende maatregelen moeten krijgen, wat veel geld kost.
Boze kopers
Barbara, oud toekomstig bewoner van Coolsingel 75, is er ‘woest’ om. “Ondanks dat de bouw op zich liet wachten, wilden we er helemaal niet uitstappen, want de huizenprijzen stijgen zo hard dat het appartement veel meer waard is als het is opgeleverd,” zegt ze in het AD. “We waren nog niet bij de notaris geweest, dus de ontwikkelaar zal wel in zijn recht staan. Als we het straks alsnog mogen kopen, zul je zien dat we een ton meer moeten betalen. Dat gaan we niet doen, ook niet omdat het nog wel jaren kan duren voordat Coolsingel 75 van de grond komt. We zoeken nu op een andere plek in het centrum van Rotterdam een woning, maar de prijzen liggen inmiddels een stuk hoger. We voelen ons zwaar gedupeerd.”