Warmtepompen vertraagd door dure geluidisolatie

Een warmtepomp buiten het huis is natuurlijk prima, zolang de buren er niet te veel last van ondervinden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil wettelijk vastleggen dat het geluid dat de buren bereikt niet boven de 35 dB uitkomt. De markt vindt de eis te streng, want de kosten voor de isolatie van de warmtepompen worden erdoor te hoog. Dat schrijven Bouwwereld en BNR.

Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, is voor normering, mits die ‘reëel en implementeerbaar’ is. De minister wil per 1 januari een norm van 35 decibel hanteren, Terpstra vergelijkt dat met het lawaai ‘van een bibliotheek of een opnamestudio’ en dat kan de markt nog niet bieden. ‘Er wordt geïnnoveerd, maar niet in dit tempo, je moet temporiseren’.

Uit een onderzoek van LBP|SIGHT blijkt dat zelfs de stilste buitenunits die op dit moment op de markt te vinden zijn toch al een afstand van 3 à 4 meter van de perceelgrens geplaatst moeten worden, om aan de norm van 35 dB te voldoen. Als deze afstand tot de buren niet kan worden gevonden op het eigen perceel, dan ligt het voor de hand om een geluiddempende omkasting te gebruiken, die de geluidsbelasting met 7 tot 15 dB omlaag brengt.

Parallel aan het onderzoek van LBP SIGHT, deed adviesbureau Sira Consulting in opdracht van het ministerie onderzoek naar de kosten van deze nieuwe eis. En dat zijn dan vooral de kosten die in Nederland gemaakt worden door de aanschaf van een extra omkasting.

Het bureau becijferde dat deze kosten ergens tussen de 19 en 33 miljoen euro zullen liggen, op een totaal aantal van 14.000 benodigde omkastingen per jaar. Soms is immers een goedkope kap (750 euro) voldoende. Andere keren zal grover geschut (4.000 euro) ingezet moeten worden. Maar, zegt Sira, logischerwijs geldt: hoe stiller de buitenunit, hoe minder geluidsisolatie benodigd.

Bronnen: Bouwwereld, BNR