Winnaars Gilles Janssen Award op GTL

Merel Ursem van Soundappraisel en Pieter Boon van We-Boost hebben dit jaar de Gilles Janssen Award publieksprijs gewonnen op het 25e Congres Geluid Trillingen en Luchtkwaliteit (GTL) voor de beste spreker gewonnen. Het congres kenmerkte zich verder door een divers programma en een erg goede sfeer onder de bezoekers. Zo was Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken via een videoverbinding aanwezig en ging in op vragen van diverse stakeholders over spoorgeluid en -trillingen.

GLIMI en trillingen

Prijswinnaars Merel Ursem en Pieter Boon (foto: GTL)

De presentatie van Merel Ursem (op dinsdag) ging over het GLIMI-project. Ursem: “Het GLIMI-project maakt de kwaliteit van omgevingsgeluid meetbaar, inzichtelijk en hanteerbaar voor bewoners en overheid. Met onze vernieuwende soundscape-analyses, -visualisaties en feedbackmethoden faciliteren wij burgerparticipatie; meten mét, door en voor bewoners. De combinatie van objectieve, real-time meetdata en subjectieve beleving vormen de kern voor een leefbaar geluidklimaat in Nederland.”

Pieter Boon gaf (op woensdag) zijn lezing over de trends en oorzaken van klachten van trillingen bij treinverkeer. “Er zijn jaarlijks honderden klachten over trillingen van treinverkeer. We hebben uitgezocht in welke situaties meer, of juist minder klachten ontstaan. In deze lezing heb ik de resultaten gedeeld van een data-analyse op deze klachten, met interessante inzichten voor iedereen die met het spoor te maken heeft”, aldus Pieter Boon.

De award is vernoemd naar Gilles Janssen, die in 1997 één van de twee grondleggers van het Congres GTL was. Gilles heeft met de organisatie van dit congres mensen met elkaar kunnen verbinden. Het congres is daarmee een belangrijk middel geweest voor het bouwen van een relatie- en kennisnetwerk binnen het vakgebied. Daarnaast was Gilles ontzettend goed in het geven van presentaties. Met deze Gilles Janssen Award wil de organisatie sprekers op het Congres GTL aanmoedigen om hetzelfde te doen en Gilles een blijvende plek te geven op zijn congres.

Van Kop van Jut naar Koploper

Beide congresdagen hadden, naast een kleine 30 lezingen in vier parallelsessies per dag, ook een plenaire sessie. Op dinsdag werd er gediscussieerd hoe geluidexperts van ‘Kop van Jut’ de ‘Koploper’ kunnen worden in ingewikkelde projecten, waarbij de experts van bewoners en ontwikkelaars niet tegenover elkaar maar meer naast elkaar kunnen optrekken. Op de woensdag ontspon zich een interessant gesprek tussen ‘de omgeving’ (gemeente en bewonersgroepen) en de spoorbeheerder wie verantwoordelijk is voor de lusten en lasten als er meer goederenvervoer komt.

De organisatie kijkt ernaar uit in november 2023 iedereen weer te zien op de 26e editie .

Bron: Congres GTL