Zonnewal Naarden komt er ondanks bomenkap

Twee jaar geleden kregen de bewoners van het Naarderbos eindelijk te horen dat er een geluidwal kwam tussen hun huizen en de snelweg. Over drie jaar zal de vier meter hoge wal geplaatst worden. Oorspronkelijk was er een plan om alleen een geluidswal neer te zetten, maar nu zullen er ook zonnepanelen op het scherm geplaatst worden. Het zal gaan om vijf- tot zevenduizend panelen volgens gemeente Gooise Meren.

In ’t Gooi lopen de gemeenten op dit moment ver achter met plannen voor duurzame energie. Op deze manier kan gemeente Gooise Meren een mooi begin maken.

Toch is het plan niet zo duurzaam als het lijkt. Om de geluidswal neer te zetten, zal onder andere een deel van het beschermde Natura 2000-gebied worden weggehaald. Het gaat hier om zo’n vierduizend bomen en bosschages. Voor het Natura 2000-gebied geldt een herplantplicht van het aantal vierkante meters dat weg moet, maar voor het andere deel niet.

“Door samen met Natuurmonumenten en het Goois Natuurreservaat te kijken naar natuurkansen in de omgeving kan de natuur in de toekomst aanmerkelijk verbeterd worden. Dit kan worden gerealiseerd door het verbeteren van biodiversiteit in het gebied, het verbeteren van een bestaande natuurpassage en het aanbrengen van een nieuwe natuurpassage”, meent de gemeente.

Afgelopen maand is er in de politiek nog wel gepraat over de wal. Dit ging echter niet over de natuur die hier plaats moet maken voor de wal, maar over geld. Van de gemeenteraad wordt gevraagd of zij een krediet van 2,85 miljoen euro wil verstrekken. Hiervan betaalt Rijkswaterstaat 2,5 miljoen en de gemeente de rest.

Bron: NH Nieuws, De Gooi- en Eemlander