Zwolle pakt ganzenherrie diervriendelijk aan

De ganzen in de wijk Stadshagen maken veel geluid, produceren veel poep en zijn ook nog eens agressief. De gemeente Zwolle is dan ook bezig met een diervriendelijk plan om dit tegen te gaan. De bewoners van de wijk hebben bij deze aanpak echter twijfels. In de Stentor melden ze: ,,Laat ze de eilanden waar ze broeden maar weghalen.’’

,,Soms zijn het er wel honderd’’, zegt Ingrid van Male in de Stentor. ,,Wil je in de zomer op het terras lunchen, dan is dat al snel niet leuk meer. Ik werk nu thuis, maar het is niet te harden.’’ Haar partner wil al verhuizen.

Ook Nico de Kleine beklaagd zich in de Stentor over de ganzen: ,,Moet je hier komen als het paartijd is. Dan zijn ze aan het vechten met elkaar, want dan verdedigen ze hun territorium.’’ Volgens Rita Ras, die er al vijftien jaar woont, neemt het aantal ganzen ook alleen maar toe.

Oplossingen

Zowel Rita als Ingrid zijn zelf naar de gemeente gestapt met dit probleem. Onlangs kwam er al een wethouder langs en ze krijgen berichten van de gemeente waarin staat dat er aan het probleem gewerkt wordt. Daadwerkelijke maatregelen zijn echter nog uitgebleven.

Het plan dat de gemeente nu heeft is om de eieren in te smeren met maïsolie. Dit voorkomt dat ze nog worden uitgebroed. Verder zullen er heesters, hekken en gansonvriendelijk gras geplaatst worden. Daarnaast zal de gemeente de ganzen samen met de omwonenden monitoren. Zo kunnen ze het probleem goed in de gaten houden.

Sommige omwonenden hebben wel vertrouwen in het plan, anderen hebben liever dat de populatie direct verminderd wordt. Ingrid van Male stelt in de Stentor voor om de eilandjes die in de vijver van de wijk liggen weg te halen. ,,Dan wordt het een stuk minder aangenaam voor ze hier te verblijven.’’ De buurman Eduard Frauenfelder zegt in de Stentor: ,,Gewoon afknallen, dat is het beste.’’ Dat is echter niet mogelijk, omdat de grauwe gans en de Canadese gans hier beschermde diersoorten zijn. Ook wil de gemeente graag een diervriendelijk imago. Tenslotte zouden de leeggekomen plekken weer ingenomen worden door nieuwe ganzen.

Bronnen: De Stentor, Zwolle