2 miljoen voor hoger dan wettelijk scherm Harderwijk

Met een extra 2 miljoen euro van de gemeente Harderwijk een hoger scherm maken dan wettelijk is vereist, tussen de Oranjelaan en de N302. Hoe hoog is nog onzeker, maar wethouder Companjen verteld aan de Stentor dat 5 meter haalbaar lijkt, aanzienlijk hoger dan de huidige 3 meter. 

De overlast

Het Buurtcomité Geluidshinder A28 pleit al twaalf jaar voor een beter en hoger geluidsscherm. Het verkeerslawaai is door de toegenomen drukte op de snelweg ook toegenomen. En zwelde verder aan toen de maximumsnelheid omhoog ging naar 130 km/h. Recent nam het lawaai iets af, nadat Rijkswaterstaat een nieuw en stillere asfalttoplaag aanbracht. Maar het buurtcomité gaat ervan uit dat de verkeersintensiteit op de A28 weer verder zal toenemen als Airport Lelystad straks opengaat voor verkeersvliegtuigen vol vakantiegangers, volgens Harderwijksezaken.

Na bijna twaalf jaar is er nu dus eindelijk zicht op een concrete verbetering voor de bewoners, die al jaren klagen over het (toegenomen) verkeerslawaai. Volgens Rijkswaterstaat werden de geluidsnormen niet of nauwelijks overschreden en daarom was verhoging van het scherm al die tijd niet in beeld. Wel staat vervanging van de oude stalen schermen al enige tijd op het programma van Rijkswaterstaat. Bovendien komt Harderwijk volgens het landelijk verbeteringsprogramma alsnog in aanmerking voor een hoger scherm, aldus de Stentor.

Hoe hoger hoe beter?

Hoeveel hoger het scherm van Rijkswaterstaat voor dat bedrag kan worden gemaakt is nog niet zeker. Voor een hoger scherm is mogelijk ook een duurdere fundering nodig. 

Hoeveel decibel er met die twee miljoen euro kan worden ‘gewonnen’ is volgens geluidsambtenaar Reinout van Drunen dan ook nog niet met zekerheid te zeggen. 

Tempo

Wethouder Companjen wil alles op alles zetten om vooruitlopend op de planning van Rijkswaterstaat in elk geval in het laatste kwartaal van 2021 als gemeente al te beginnen met de werkzaamheden. Ook de rijksdienst wil tempo maken, aldus de woordvoerder. Eerder was geopperd om met de twee miljoen een pilot op te zetten, maar ook vanuit de buurtcomités was aangedrongen op een meer definitieve aanpak.

Bronnen: de Stentor, Harderwijksezaken