Amsterdam start pilot geluidmeting in cafés en disco’s

Om jongeren te beschermen tegen gehoorschade, wil de gemeente Amsterdam een pilot starten, waarbij in cafés en discotheken het geluidsniveau van de muziek continu gemeten wordt.

Anderhalf tot twee miljoen mensen in Nederland hebben last van tinnitus. Voor twee procent van deze mensen is de kwaliteit van leven ernstig beïnvloed. De oorzaak van tinnitus is vaak het uitgaan in kroegen, clubs en poppodia, waar te harde muziek draait. Het maximale geluidsniveau is nu 103 decibel, wat de gezondheidsraad naar 100 wil brengen. Deze halvering van het geluid, wil het kabinet niet doorvoeren.

Nadat er al een landelijk convenant met de horecabranche is gesloten en dezelfde branche ook overal verplicht oordoppen laat aanbieden, kwam de stad dus met het idee overal continu de hoeveelheid geluid te meten. Het wordt geen verplichting, maar iets waar horeca gelegenheden vrijblijvend aan mee kunnen doen.

Ook in Leuven is er een vergelijkbaar initiatief. Daar betaalt de gemeente voor de installatie, het onderhoud en de opleiding voor de uitbater om ermee te leren werken. Hier gaat het om cafés met een vergunning tot 95 dB. Op deze manier wil de gemeente de café controleren.

Bronnen: Parool, Het Laatste Nieuws