Artistiek geluidsonderzoek in veranderende wijk

Sinds januari 2024 doet Soundtrackcity artistiek onderzoek in De Binckhorst in Den Haag. Dit gebied wordt omgebouwd van industriegebied naar woon-werkwijk. Soundtrackcity onderzoekt hier hoe de gebiedstransformatie klinkt in de oren van de bewoners en bezoekers. Doel van het onderzoek is om nieuwe praktijkgerichte kennis te ontwikkelen die kan worden ingezet om stedelijke geluidsomgevingen te creëren waarin stedelingen gezond en prettig kunnen verblijven.

Het onderzoek vindt plaats aan de hand van interview-wandelingen door de wijk met mensen die de buurt al langere tijd kennen. Zoals erfgoed-professional Koos die de verdwenen geluiden van de kranen van de asfaltfabriek mist. Of Susanne die ons die stille straten van de Binckhorst laat ontdekken. De wandelingen zijn inspirerend en leveren veel informatie op. In de Binckhorst scharrelen al jaren tientallen wilde kippen en hanen rond. Het gekraai van de hanen hoor je overal vandaan. Prachtig! Hoe ze hier zijn gekomen? Er doen verschillende verhalen de ronde. Hoe dan ook. Ze hebben hier een perfect biotoop en trekken zich niet zo veel aan van de drukke bouwwerkzaamheden en het verkeer.

Studenten van het Haagse conservatorium zullen de komende maanden geluiden in de wijk opnemen en tijdens presentaties laten horen aan de buurt. De studenten maken de opnames steeds op dezelfde locaties en op verschillende momenten van de dag. Op die manier kunnen ze precies onderzoeken hoe de geluiden in de wijk gedurende de tijd van het onderzoek veranderen.

Momenteel wordt er een geluidsarchief gebouwd, dat na de zomer in gebruik zal worden genomen. Bewoners en bezoekers van de Binckhorst kunnen dan audio uploaden en beschrijven hoe de geluiden van het gebied op hen inwerken.

Wil je meer weten over de transformatie van de Binckhorst? Marsel Loermans en Wilma Marijnissen hebben drie interessante korte documentaires gemaakt over de veranderingen in de wijk in de afgelopen twaalf jaar. Kijk op: https://www.binckhorstdefilm.nl

Het onderzoek valt binnen Sound UP, een Zweeds-Nederlandse samenwerking van het lectoraat Music, Education & Society van het Koninklijk Conservatorium Den Haag, Luleå University of Technology, Leiden University en Soundtrackcity.

Bron: Soundtrackcity