Arts: systeem GPP’s deugt niet

Volgens een bewoner van de villawijk Oeyenbos in Knegsel, die een arts is, doet Rijkswaterstaat niet genoeg tegen het lawaai van de A67 en is het nodig da de overheid meer let op de negatieve gezondheidseffecten van geluidshinder. Vorig jaar is deze bewoner in de wijk komen wonen, maar hij had niet verwacht dat hij in zijn huis, dat op 800 meter van de snelweg ligt, ook last zou hebben van het lawaai.

In het Eindhovens Dagblad vertelt hij: ,,Als de wind verkeerd staat, lijkt het ’s avonds wel alsof de vrachtwagens door mijn slaapkamer denderen.” Al snel is de bewoner naar Rijkswaterstaat gestapt met de vraag om de volgende maatregelen: geluidschermen en een ’s nachts een lagere maximale snelheid. Rijkswaterstaat verwees hem door naar de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Deze zorgen ervoor dat de burgers geen gezondheidsschade oplopen door rail- en wegverkeer.

Maatregelen Rijkswaterstaat en ILT

Zowel Rijkswaterstaat als ILT willen de arts op dit moment niet helpen. De grenzen van de herrie die de wet aangeeft zijn bijna bereikt, dus ligt er nu al een plan om volgend jaar stil asfalt aan te leggen. Dan zal het geluid van het verkeer weer binnen de normen liggen. Dit zijn de zogenaamde gluidproductieplafonds (GPP’s). Ook in het kader van de geluidsanering van Rijkswaterstaat (MJPG) zijn er wettelijk gezien geen geluidmaatregelen nodig, omdat de vrijwel alle, vrij recent gebouwde, woningen in dit gebied aan de drempelwaarde voldoen voor sanering.

Op dit moment houdt, volgens de arts, alleen het groen tussen de wijk en de snelweg het geluid tegen, maar ook dit wordt steeds meer gekapt. Ook gaat de weg nog dichter bij de wijk liggen. Niet alleen de arts maakt zich zorgen hierover. Al jaren geleden is er een petitie getekend door de buurt om de provincie en Rijkswaterstaat maatregelen tegen het lawaai te laten nemen. Verderop in buurtschap de Hees in Eersel zijn de burgers ook ontevreden. In het Eindhovens Dagblad melden ze: ,,De hoeveelheid geluid is nu al onverteerbaar. Met het stille asfalt wordt het geluid maar met 2 decibel verminderd. Dat is nauwelijks waarneembaar voor het menselijk gehoor.”

Arts start bezwaarprocedure

Om het systeem van de geluidsnormen aan te pakken is de Knegselse arts een bezwaarprocedure gestart tegen de ILT. Hij vindt dat de normen geen bescherming bieden voor de gezondheid van de burgers. Zo geeft hij ook aan dat de richtlijnen van het WHO een stuk strenger zijn dan die van Nederland. ,,Boven die WHO-norm lopen mensen al meer risico op een verstoorde slaap of zelfs een hartaanval of een beroerte. In de geluidsnormen van Rijkswaterstaat zijn deze gezondheidsaspecten helemaal niet meegenomen,” zegt hij in het Eindhovens Dagblad. Daarnaast vindt hij de huidige berekening van de geluidsproductie onbetrouwbaar. ,,Als mensen blijven klagen, dan ga je als overheid toch zelf een kijkje nemen en de daadwerkelijke geluidsbelasting meten?”

Korte termijn oplossing?

De uiteindelijke oplossing voor het probleem ligt dus volgens de arts in de politiek. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven is dan ook een onderzoek gestart naar of de WHO-inzichten kunnen worden verwerkt in nieuw geluidsbeleid. Ze hoopt dat de resultaten eind dit jaar bekend zijn.

De gemeente Eersel wil wel onderzoeken of een geluidswal langs Oeyenbos mogelijk is. Hoewel de arts het fijn vindt dat er met hem mee wordt gedacht, zou hij toch liever een geluidscherm hebben. Daarnaast vindt hij het de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat.

Bronnen: Eindhovens Dagblad, Rijkswaterstaat