Brom van cruiseschepen geeft hinder in Lelystad

Diverse bewoners van Bataviahaven in Lelystad hebben een langlopend conflict met de gemeente Lelystad. Het draait om de grote cruiseschepen die in de haven liggen. Die veroorzaken met hun draaiende motoren geluidsoverlast en de bewoners ondervinden bovendien hinder van de felle verlichting op de schepen, schrijft Omroep Flevoland.

Volgens de bewoners liggen er momenteel dertien grote boten, terwijl dat volgens de plaatselijke regelgeving niet mag. Er zouden alleen boten van onder de zeventig meter lengte zijn toegestaan. De cruiseschepen gaan daar ver overheen. Draaiende motoren zijn volgens de groep protesterende omwonenden ook verboden.

In een reactie laat de gemeente Lelystad weten dat er officieel inderdaad géén schepen langer dan 70 meter in de haven mogen liggen. Omdat de haven is uitgebreid en ruimte genoeg biedt, wordt die regel in de toekomst mogelijk geschrapt. Dat gebeurt nadat de overwintering van de cruiseschepen in Bataviahaven is geëvalueerd.

Hoewel de boten er volgens de huidige verordening dus niet mogen liggen, wordt dat nu toch toegestaan. Dit heeft te maken met de beperkende maatregelen waar cruiseschepen door het coronavirus mee te maken hebben. Hierdoor kunnen ze volgens de gemeente niet verder varen of ergens anders aanmeren.

Er wordt ook ingegaan op de geluidsoverlast die bewoners ervaren. Die is volgens de gemeente Lelystad inmiddels opgelost.

Bron: Omroep Flevoland