Consultatie wijzigingen geluid Omgevingswet

Er staat een (verwachte) aanpassing van de Omgevingswet op het programma. Daarvoor loopt een internetconsultatie tot en met 4 maart a.s. Die geeft voor het onderwerp “geluid” deze 2 aanpassingen:

  1. Het criterium om de BGE wel of niet voor gemeentelijke en waterschapswegen vast te stellen gaat van 1.000 mvt naar 2.500 mvt. De fasering (1.000 en 4.500 mvt/etm) vervalt, het basisjaar van de BGE wordt 2026.
  2. De terugsaneerwaarde voor de verplichte sanering van decentrale wegen wordt 5 dB verlaagd.

Dit heeft, kort gezegd, het volgende tot gevolg:

Ad A. Het Basisjaar voor de BGE wordt uiterlijk 2026. Er is dus geen sprake meer van twee fasen, waar eerder sprake van was. Wanneer agglomeratiegemeenten kiezen voor 2026 kunnen zij ‘werk met werk’ maken en dus bestuurlijke kosten besparen. Verder worden uitvoeringslaten verlaagd doordat het geluid voor wegen met 1.000 tot 2.500 mvt/etm niet meer hoeft te worden gemonitord.

De achtergrond voor deze aanpassing is dat emissiekentallen inmiddels naar beneden zijn aangepast, waardoor het berekende geluid van wegen tot een rijsnelheid van 70 km/uur is afgenomen. Door nu de grens van 1.000 naar 2.500 mvt/uur te verleggen, zou (in elk geval op asfaltwegen) een gelijkwaardig beschermingsniveau worden geboden als eerder bij de oude kentallen en 1.000 mvt/uur.

Ad B. De zogenaamde ‘terugsaneerwaarde’ voor de verplichte sanering van een gemeenteweg, een lokale spoorweg, een waterschapsweg of een provinciale weg wordt met 5 dB verlaagd. Daarmee wordt de terugsaneerwaarde voor de verplichte sanering gelijk getrokken met de bestaande terugsaneerwaarde voor de vrijwillige sanering. Dit leidt ertoe dat ook bij de verplichte sanering na de afweging voor het treffen van geluidbeperkende maatregelen – d.w.z. bron- of overdrachtsmaatregelen – in meer situaties onderzoek zal moeten worden gedaan naar het treffen van aanvullende maatregelen in de vorm van gevelisolatie. Hiermee wordt beter geborgd dat voor de betreffende geluidgevoelige gebouwen wordt voldaan aan de binnenwaarde.

Het verlagen van de terugsaneerwaarde zal in voorkomende gevallen dus leiden tot het treffen van meer maatregelen aan een woning. Dit leidt dus niet tot het saneren van meer woningen. De criteria op grond waarvan wordt bepaald of een woning voor sanering in aanmerking komt, veranderen niet.

Bron: Rijksoverheid