DJ-Festival Alkmaar naar 1 dag, maar verzet blijft

Steeds meer binnenstadbewoners van Alkmaar strijden tegen het jaarlijkse dj-evenement De Brug Draait Door. Inmiddels maken vijftig mensen bezwaar tegen het festival in de open lucht en bijbehorende geluidsoverlast. Zij meldden zich in het stadhuis voor een hoorzitting waarbij een bezwarencommissie hun relaas aanhoorde.

De gemeente benadrukt dat er eerst twee evenementen waren en dat de gemeente er daar al één van geschrapt heeft om het voor de bewoners dragelijker te maken. “Eén van de voorwaarden was bij het schrappen van dat ene evenement dat op het overgebleven festival wel hardere muziek gedraaid mag worden, met een geluid van maximaal 95 decibel.”

Eén van de woordvoerders van de bewoners is Theodoor Bakker. In Alkmaar Centraal zegt hij: “Wij vragen ons af hoe de overheid dit toe kan laten. Hoe kunnen ze zeggen dat een evenement belangrijker is dan het belang van de bewoners? Het doel van onze bezwaarprocedure is om het college de kans te geven om de hele beslissing over het festival te heroverwegen. Daar hebben burgers recht op.”

De heer Vogelaar van de Vereniging Zondagsrust was ook aanwezig bij de hoorzitting. Hij staat de bewoners bij in hun bezwaar. “Het belang is niet alleen dat er godsdienstoefeningen gedaan kunnen worden, maar ook dat er op zondag openbare rust moet zijn en dat is er zo niet.” Bewoners geven ook aan dat het aantal decibel in bijvoorbeeld de Hekelstraat absoluut hoger ligt dan 95 decibel, tot zo’n 100 decibel, soms zelfs eroverheen.

Bron: Alkmaar Centraal, Noordhollands Dagblad, NH Nieuws