Forse schadevergoeding vanwege Franse windmolens

In het Zuid-Franse Toulouse was er een rechtzaak rond het het ‘windmolensyndroom’. De partij die de aanklacht deed, heeft nu gelijk gekregen. Het Belgische stel beweert dat de windturbines, die in 2008 in hun gemeente geplaatst zijn, schadelijk zijn geweest voor hun gezondheid. Ze krijgen nu een vergoeding van het windmolenpark van 128.000 euro.

Het echtpaar kreeg vijf jaar na de aanleg van de zes windmolens op een kilometer van hun huis last van hoofdpijn, depressie, duizeligheid, slapeloosheid, hartritmestoornissen, oorsuizingen en misselijkheid. Dit werd veroorzaakt door de geluid- en lichthinder. Toen ze verhuisden, verdwenen de klachten.

„We begrepen het niet meteen, maar langzamerhand realiseerden we ons dat het probleem van de turbines kwam. Ze flitsen om de twee seconden. We hadden buitenlichten nodig om het effect van de flitsen tegen te gaan”, aldus het stel in de Belgische krant De Morgen.

In Frankrijk is het ‘windmolensyndroom’ geen echte ziekte en artsen konden geen daadwerkelijke gezondheidsproblemen vaststellen. Toch vindt de rechtbank hen een slachtoffer van het syndroom. Ze krijgen het geld als schadevergoeding voor het waardeverlies van hun woning en voor hun gezondheidsschade.

Dat het ‘windmolensyndroom’ erkent is, is een primeur. Tot nu toe werd er vooral gekeken naar het aantal decibellen. Maar ook zacht geluid kan hinderlijk zijn. De advocaat van het stel ziet de overwinning als waarschuwing voor andere windmolenparken.

Bronnen: Dagblad van het Noorden, Volkskrant