Geluid van roeken moet lawaai-roeken verjagen

Omwonenden van de lawaaiige roekenkolonie in Ten Boer (Groningen) leerden zaterdagochtend hoe ze de gekmakende, maar bij wet beschermde vogels moeten verjagen. De oplossing? Een megafoon met het geluid van – jawel – roeken. In Harlingen gebruiken ze daarentegen laserpennen.

Het aantal roeken is de laatste jaren fors toegenomen in Ten Boer. Vooral in de broedtijd die rond februari begint, ontpopt de roek zich als een druktemaker. Rond de plekken waar ze slapen en broeden is het een herrie van jewelste, vooral bij het begin van de dag en als ze ‘s avonds terugkeren van de dagelijkse scharreltocht.

,,Het is écht oorverdovend, vooral in het broedseizoen, als ze eerst om een plekje in de bomen vechten en daarna jongen krijgen. Het ‘gekakel’ begint al om 4 uur ‘s nachts en dat gaat de hele dag door. Je kunt elkaar in de huiskamer soms niet meer verstaan. En ze poepen alles onder: de ramen, het wasgoed, het is één grote kliederboel”, zegt Geuchina Dijkhuizen in de Gezinsbode.

Geluid van andere kolonie

Het gebruik van een laserpen is niet toegestaan, schrijft de Eemsbode. Want beschermde vogels verjaag je niet zomaar, ook al heeft de gemeente Groningen nu een ontheffing gekregen. Een schot hagel of een hogedrukspuit? Vergeet het maar. Hoe dan wel? Jorna Arisz van Eelerwoude demonstreert een megafoon die ze in haar hand houdt. Deze produceert, zo legt ze uit, een aantal geluiden die de roeken bepaald onaangenaam vinden. Ze drukt op een knopje en een rauw gekraai vult de lucht. ,,Dit zijn roeken’’, legt ze uit. Eh, maar waarom vinden roeken juist het geluid van hun soortgenoten niet prettig? Arisz: ,,Roeken leven in groepen en dit is het geluid van een andere groep. Ook klinkt dit als een soort alarmroep.’’

Maar het geluidsarsenaal omvat ook kraaien, een concurrerende diersoort, en een trommelvliesscheurende sirene. En vooral de laatste blijkt effectief. Arisz loopt langs de begraafplaats en houdt de megafoon in de lucht terwijl afwisselend roeken, kraaien en de sirene de lucht vullen. Bij het geluid van de sirene vliegen de vogels verstoord op en krassen verontwaardigd. Arisz: ,,Maar dit is echt een noodoplossing. Probeer het eerst met de kraaien en de roeken.’’

De gemeente voorziet de vrijwilligers van megafoons waarmee ze in wisseldienst twee tot drie keer per dag hun plaaggeesten moeten verjagen.

Laserpennen en reflecterende jasjes

Hoewel de laserpen dus niet zou zijn toegestaan, wordt die in Harlingen juist weer wel gebruikt, schrijft Omrop Fryslan. “Dat zijn veilige pennen, die ook bij presentaties worden gebruikt. Het bereik is niet zo groot dat vliegtuigen en helikopters daar last van zullen hebben”, zegt projectleider Rob Wiering.

Ook kunnen ze slecht tegen opvallende reflecterende jasjes. “Als je zo’n hesje aanhebt, kan dat er al toe leiden dat ze wegvliegen.” Ook worden hun nesten weggehaald. “Je moet wel iedere dag terugkomen om de dieren echt weg te krijgen.” Later in het seizoen moet dat zelfs twee keer per dag, omdat de vogels zich dan voortplanten.

Bronnen: Gezinsbode, Eemsbode, Omrop Fryslan