Geluidschermen langs spoor krijgen tweede leven

Geluidschermen naast het spoor zijn belangrijk om overlast van het spoor te voorkomen. In het kader van het Meerjarenprogramma Geluidsanering (MJPG) plaatst ProRail in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) daarom geluidschermen op veel plekken. Dat wordt op een duurzame en circulaire manier gedaan.

In 2020 werd duidelijk dat bij het project van de hogesnelheidslijn goed te hergebruiken transparante geluidsschermen zouden worden verwijderd. Op verzoek van ProRail heeft het ministerie van I&W, dat officieel eigenaar was van deze schermen, besloten deze af te staan aan ProRail. Zo konden ze hergebruikt worden in toekomstige projecten in het kader van MJPG.

Duurzaam en voordelig
De hergebruikte schermen werken net zo goed als gloednieuwe schermen en de totaal bespaarde milieu-impact is vergelijkbaar met de jaaruitstoot van zo’n 120 Nederlandse huishoudens. Het hergebruik van deze geluidsschermen kost ProRail bovendien een stuk minder geld dan de aanschaf van nieuwe schermen zou kosten. De hele operatie is dus goed voor de aarde en voor de portemonnee van Nederland.

ProRail werkt structureel met de Milieu Kosten Indicator (MKI) bij het aanbesteden van projecten. Hiermee hoopt ProRail haar eigen organisatie en de verschillende spoorprojecten te verduurzamen. Aannemers die laag scoren op de MKI worden beloond. Ook zij profiteren dus van het hergebruik van deze geluidsschermen.

Planning
Vanaf 2023 worden in 26 gemeentes verspreid over het hele land geluidschermen geplaatst. Vanaf februari 2023 liggen deze panelen daarom in opslag, en wel op sporen die niet meer gebruikt worden bij het rangeerterrein in Weert. Het gaat hier om meer dan 12.000 vierkante meter aan schermen, die allemaal hergebruikt kunnen worden.

MJPG vermindert het spoorgeluid op veel locaties in heel Nederland. De geluidmaatregelen kunnen niet overal tegelijk uitgevoerd worden. Vandaar dat het soms meerdere jaren kan duren, voordat de maatregelen in of nabij woningen er zijn.

Bron: ProRail