Geluidsmaatregelen SEH blijken effectief

Door de grote hoeveelheid prikkels, gingen (zorg)professionals op de Spoedeisende Hulp (SEH) vaak doodmoe en met hoofdpijn naar huis. Om dit te verminderen zijn er in het Jeroen Bosch Ziekenhuis drie maatregelen genomen. Over de prikkelreductie is een wetenschappelijk onderzoek gedaan en daarmee is aangetoond wat de directe effecten van de reductie zijn.

Het primaire doel van het onderzoek was het verbeteren van het welzijn van de professionals op de SEH. Daarnaast wilde onderzoeker Sofie Hendriks de akoestiek in de SEH verbeteren. Beide is gelukt met de genomen maatregelen.

De factoren die de meeste stress en irritatie veroorzaakten waren het volume van de geluiden en de hoeveelheid monitoralarmen (mechanische geluiden van apparaten en vele (telefoon)gesprekken). Daarom zijn de maatregelen dan ook op deze gebieden genomen: gedrag, mechanisch en akoestisch.

Op het gebied van gedrag bleek de social talk tussen collega’s soms storend te zijn. Daarom is daar een aparte ruimte voor gerecreëerd. Wat betreft het mechanische gebied is gekeken welke alarmen weg gelaten konden worden door de monitoring the personaliseren. Bijvoorbeeld in het geval dat iemand bekend is met een hoge hartslag. Dan hoeft er alleen een alarm af te gaan als daar verandering in is. Daarbij zijn ook de printer en de buizenpost verplaatst naar een andere locatie. Tenslotte is er door de Technische Universiteit Eindhoven onderzoek gedaan naar de akoestiek. Eerst was er sprake van één ruimte waarin iedereen werkte. Nu zijn de looproutes veranderd en zijn er werkruimtes gecreëerd. Verder zijn er akoestische panelen boven en rondom de werkplekken geplaatst.

De professionals op de SEH zijn positief over de maatregelen. Zij geven aan minder vermoeid te zijn naa hun dienst. ,,Na een dienst wil ik nog steeds stilte, maar ik merk minder die specifieke ‘moeheid’ van mijn hoofd,” geven ze aan bij het Brabants Dagblad. Verder helpt het ook tegen ‘alarmmoheid’: ,,Alarmgeluiden die je echt moet en wil horen, hoor je nu sneller en beter.”

Andere afdelingen van het ziekenhuis hebben al contact opgenomen met de SEH, omdat ook zij last hebben van het hoge aantal prikkels.

Bronnen: Jeroen Bosch Ziekenhuis, Brabants Dagblad