Harderwijk betaalt 2 miljoen mee aan scherm A28

Het nieuwe geluidscherm langs de A28 bij Harderwijk, tussen de afslagen naar Ermelo en Lelystad, moet vijf tot acht meter hoog worden. Zonder de inzet van gemeentelijk geld zouden grote delen van het scherm slechts twee, drie en vier meter hoog worden. Dankzij de twee miljoen euro die de gemeente hiervoor eerder al opzij had gezet, klinkt het verkeerslawaai echter vier decibel minder hard dan de geluidsnorm die Rijkswaterstaat hanteert.

Wethouder Marcel Companjen is verheugd dat hij vanmorgen dit nieuws kan melden. In de Stentor zegt hij: ,,Met de invulling van onze twee miljoen euro kunnen we een behoorlijke winst maken bovenop wat volgens Rijkswaterstaat al voldoende zou zijn.’’

Lange tijd moesten de bewoners – en ook de gemeente – het doen met de verklaring van Rijkswaterstaat dat er formeel geen aanleiding was de geluidbelasting terug te brengen. 

Wel werd later duidelijk dat de stalen golfplaten die eind jaren tachtig waren geplaatst aan vervanging toe waren. Bovendien is Rijkswaterstaat landelijk bezig met nieuwe ‘akoestische saneringseisen’. Beide processen worden nu gecombineerd. En de gemeente is daar op ingesprongen met het eigen geld. 

Bronnen: VeluweFM, De Stentor