Hoeveel stiller is het nu in Nederland?

Minder auto’s op de weg, minder treinen en minder vliegtuigen in de lucht betekent minder lawaai. Maar hoeveel stiller is het nu in Nederland? De Nederlandse Stichting Geluidshinder vroeg het aan SENSORNET. Dat bedrijf heeft verspreid door het land een groot aantal geluidmeetposten in gebruik.

Zij kunnen de geluidmeetwaarden van nu vergelijken met die in de periode van voor de coronamaatregelen. Uit hun analyse blijkt dat de geluidniveau’s buiten nu gemiddeld zo’n 2 tot 4 dB lager zijn dan medio januari. Onderstaand figuur toont de meetposten en laat het verschil zien.

Kijk je alleen naar verkeerslawaai, dan is het verschil nog een stuk groter, zegt Ron Maas van Sensornet tegen RTL. “Het verschil in verkeersgeluid is zo’n 6 à 7 decibel. Dat is echt een serieuze stap. Dat merken vooral mensen die in de buurt van grote wegen wonen.”

Ook het vliegtuiggeluid is lager, doordat er een stuk minder vliegtuigen vliegen. Maar dat is minder makkelijk terug te zien in de cijfers, omdat die herrie enorm afhankelijk is van allerlei factoren, zoals de windrichting en de vliegroutes.

En dan maakt het ook nog uit wát je hoort. Maas: “Je hoort nu meer vogels, omdat die ongestoord kunnen fluiten. Dat is natuurlijk ook geluid, maar dat vinden mensen niet irritant.” 

Bron: Sensornet, www.nsg.nl, RTL