Jaar gederfd woongenot bij trimsalon kost €1000

Vanaf 2020 ervaren buren van de hondentrimsalon in de Van Breestraat in Amsterdam-Zuid overlast van het ‘gejank en geblaf’ van honden en het geluid dat de machines maken. Eerder zei de eigenaar al toe dat deze de dierenwinkel zou isoleren, maar dit bleek niet genoeg overlast weg te nemen. Daarom besluit de rechtbank nu dat er nog steeds maatregelen genomen moeten worden en dat de winkel een boete moet betalen. Dit gaat om 1000 euro per jaar ‘gederfd woongenot’ voor de buren.

De overlast die de winkel veroorzaakt is gemeten in 2021 en overschrijdt niet de geluidsgrens. Desondanks hebben de buren gewonnen. De uitspraak zou volgens Jeroen Heijtel, eigenaar van de winkel, gebaseerd zijn op metingen van een commerciële partij die voor de buren een onderzoek heeft uitgevoerd. Hieruit blijkt dat de norm van 55 dB met pieken van 70 dB wordt overschreden. Daarnaast vindt hij dat de buren in de stad wonen en daar hoort geluid bij. Ook was de winkel er al voordat de buren er kwamen wonen. Tenslotte geeft hij aan dat hij wel maatregelen heeft getroffen. “Overal zitten rubbertjes op om het geluid te dempen en de muren zijn geïsoleerd,” zegt hij bij Het Parool.

Ondanks deze maatregelen hebben de buren, die de woonkamer boven en de slaapkamer naast de winkel hebben, nog erg veel last. “Als alle machines draaien en de honden blaffen, heb je enorm veel overlast,” zegt de buurman bij Het Parool. “En dat gebeurt een paar keer per dag, dag in dag uit. Zelfs op zaterdag.”

Als de winkeleigenaar binnen drie maanden geen maatregelen heeft getroffen, moet hij nog een extra boete van 500 euro per dag betalen. “We gaan het plafond beplakken met geluidsabsorberende schuimplaten,” geeft winkeleigenaar Heijtel aan bij Het Parool. “Maar het blijft voor mij ongelofelijk dat de gemeente mij toezegt geen geluidsnormen te overschrijden, en de rechter mij toch een boete oplegt voor gederfd woongenot kan opleggen.”

Bronnen: Het Parool, NH Nieuws