Meepraten over leefbaar geluid op GTL

Het klinkt mooi: meer goederenvervoer per spoor is goed voor het milieu. Maar voor mensen die langs het spoor wonen, betekent dat vooral ‘meer geluid’. Een geluidscherm als ‘Berlijnse Muur’ nabij je huis is geen aantrekkelijk perspectief. De vraag is daarom wat er nog leefbaar is als je meer goederen laat rijden over het spoor. Bezoekers van het Congres GTL (Geluid Trillingen en Luchtkwaliteit) kunnen hierover meediscussiëren met Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken (D66), op woensdag 9 november. Diezelfde congresdag zijn er ook lezingen over wegverkeer, luchtvaart, geluidschermen, meer railverkeer en trillingen.

Actieplan Leefbaar Spoor bij goederenvervoer

Nederland is een logistiek land met jaarlijks zo’n 1859 miljoen ton aan goederenvervoer. Denk aan je TV, nieuwe broek of gas voor je verwarming. Van die enorme hoeveelheid goederen gaat maar 38 miljoen ton per goederentrein.

In het D66-Actieplan staat onder meer erover: “Infrastructuur, zo wordt wel eens gezegd, bouw je voor 100 jaar. Daarom moeten we onszelf afvragen: wat is de invloed van de energietransitie op spoorgoederenvervoer? En dan niet alleen de komende jaren, maar juist ook op lange termijn. Hoe beschermen we de leefbaarheid van omwonenden? Hoe gaan goederen- en personenvervoer samen op een steeds drukker spoor met steeds hogere maximumsnelheden? Hoe kunnen de lusten en lasten van het spoorvervoer het best verdeeld worden?”

Lawaaiflitspaal

Het Congres GTL heeft naast de discussie over leefbaar spoor en andere railverkeerslezingen nog meer actuele onderwerpen op het programma staan. Diezelfde woensdag zijn de steeds grotere roep om iets aan piekgeluiden te doen, bijvoorbeeld met een lawaaiflitspaal. Of het gaat om bewoners die meer metingen zelf doen, klinkerwegen in 30 km-zones, en natuurlijk de geluidproblemen bij de diverse vliegvelden.

Omgevingswet

De Omgevingswet is uitgesteld tot halverwege 2023. Maar het blijft als een olifant in de geluidskantoorruimte staan. Geluidadviseurs moeten zich erop voorbereiden. Bijvoorbeeld voor het maken van een basisgeluidemissie, of om met gemeentelijk beleid (het is immers ‘decentraal – tenzij’) een doelmatigheidscriterium op te tuigen. Ook op Congres GTL is er aandacht voor. Dat is niet alleen zo op 9 november, maar ook op de eerste dag. Dinsdag 8 november zijn er diverse lezingen geprogrammeerd die de geluidwereld weer een stapje dichter naar de Omgevingswet helpt.

Het Congres GTL vindt plaats op 8 en 9 november in de Expo Hoevelaken. Het volledige programma voor beide dagen is te vinden op de congressite.

Bron: Congres GTL
(Foto Van Ginneken: ANP)