Meer burgeronderzoek rond Schiphol nodig

Volgens onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en onderzoeksbureau To70 kloppen de geluidsberekeningen aardig met de gemeten geluidsniveaus. Toch adviseerden dezelfde onderzoekers dat de overheid omwonenden zelf laat meten. De onderzoekers zien namelijk dat bij de lagere niveaus, orde 40-45 dB Lden, de betrouwbaarheid van de berekeningen onduidelijk is.

Een onderzoek door burgers werd al eerder gedaan. Dit gebeurde vier keer per dag gedurende drie weken met een app die aangesloten wordt op een geluidsmeter in de tuin.

Volgens de bewoners zouden ook pieken en drukte- en rustmomenten meegenomen moeten worden in de berekeningen. Er wordt al 31 jaar geluid gemeten met het meetsysteem Nomos van schiphol. Waarom gebruiken ze deze gegevens dan niet? De reden hiervoor is dat dit de berekeningen nog moeilijker zal maken. Verder zal het volgens de onderzoekers niet heel veel veranderen. “Over de lange termijn worden de normen ietsje scherper als geluidspieken en rustmomenten in de berekening worden toegevoegd,” vertelt hoofdonderzoeker Abhishek Sahai van RIVM bij het Parool, “maar het verschil is minimaal.” In de berekening wordt een gemiddelde van heel het jaar meegenomen, waardoor de pieken daarin dus weinig effect hebben. Maar de pieken hebben juist wel een groot effect voor de omwonenden.

Dat de klachten stijgen, terwijl er aan de normen wordt vastgehouden en het geluidsniveau zelfs daalt, heeft volgens luchtvaartinspectie ILT en klachtendienst BAS te maken de afnemende tolerantie van mensen. Het RIVM en NLR adviseren demissionair luchtvaartminister Mark Harbers dan ook de hinderbeleving te onderzoeken en te kijken naar hoe dit in de geluidsnormen verwerkt kan worden. Voor het onderzoek naar hinderbeleving is dus burgerwetenschap nodig. De mensen moet zelf gaan meten. Via de app Explane meten mensen sinds oktober 2018 al het vlieglawaai. Deze app is ontwikkeld door actiegroep Schipholwatch. De onderzoekers geven aan geen gebruik te kunnen maken van deze metingen aangezien die niet met gekalibreerde geluidsmeters gemaakt zijn. Deze zijn nodig om rekening te kunnen houden met omgevingslawaai.

Bronnen: Parool, Vlieghinder.nl, RIVM