Meting geeft korting op huur woning

In Helmond komt een smart-city wijk waarin grote hoeveelheid sensoren worden geplaatst die geluid, beweging en de luchtkwaliteit meten. Bewoners krijgen bij een kleinschaliger experiment korting op de huur, afhankelijk van welke data ze delen, aldus het AD en Techzine.

Door tal van sensoren op onder meer lantaarnpalen en in de riolering kan de gemeente Helmond in deze wijk, Brandevoort II, flink wat gegevens verzamelen. Die beslaan onder meer het gebruik van de straten en trottoirs, maar ook de gezondheid van de gebruikers. Voor bedrijven zijn er dan weer commerciële toepassingen in het privédomein van de bewoners.

De sensoren volgen smartphones in de buurt, zodat bijvoorbeeld straatverlichting automatisch aanspringt als iemand in de buurt is, en brengen in kaart waar mensen precies lopen.

Daarnaast komt er een Living Lab in de wijk voor honderd bewoners die ook data van sensoren in huis willen delen met bedrijven. Zij krijgen korting op de huur, afhankelijk van de hoeveelheid gegevens die ze delen. Verdere details zijn er nog niet over de plannen. Het architectenbureau dat het project wil gaan uitvoeren, UNStudio, heeft tot nu toe alleen intentieovereenkomsten getekend over het gebruik van de data.

Bronnen: AD, Techzine