Het festivalseizoen komt weer op gang. Soms leveren die festivals overlast op voor de omgeving én voor de natuur. In de praktijk “vergeten” gemeenten soms dat bij evenementen twee afwegingen spelen, te weten de openbare orde én het ruimtelijke spoor. En dat goed gemotiveerd moet worden waarom meer geluid wordt toegestaan. Omdat de Milieufederatie Brabant veel vragen over dit onderwerp krijgt gaan zij op haar site hier wat uitgebreider op in.
Met het mooie weer komt ook weer het festivalseizoen op gang. Steeds vaker vinden die festivals plaats in parken en in het buitengebied. Deze ontwikkeling baart de nodige zorgen. Natuurbeschermers vrezen voor de gevolgen van de festivals voor flora en fauna. En omwonenden zien de drukte en het lawaai als een verstoring van hun rust.
De gevolgen van zo’n festival blijven lang niet altijd beperkt tot de directe omgeving. Soms zorgen festivals tot op grotere afstand voor overlast en verstoring van de natuur, ook in het broedseizoen.
Veel festivals zeggen volop in te zetten op duurzaamheid, bijvoorbeeld door alleen biologisch voedsel te verkopen en niet te werken met energieverslindende aggregaten en dergelijke. Dat is positief.
Maar gek genoeg is de keus voor de locatie soms erg onzorgvuldig. Zo moest een festival in Hooge Mierde worden afgeblazen na bezwaren van omwonenden en milieuorganisaties: het festival zou plaatsvinden op een locatie nabij natuur- en stiltegebieden en bovendien midden in het broedseizoen. En onlangs nog moest een groot festival in Limburg om die reden enkele maanden worden verschoven. Te vaak ook denken organisatoren én gemeenten dat een “eenvoudige” evenementenvergunning op grond van de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) voldoende is en staan ze er niet bij stil dat ze ook naar andere zaken moeten kijken. Past het evenement in het bestemmingsplan? Hoeveel ruimte bieden de geluidsnormen? Is een omgevingsvergunning nodig of past het evenement in de geldende omgevingsvergunning? Is rekening gehouden met de Wet Natuurbescherming en de regels in die wet over flora en fauna? Hoe zijn de effecten op broedvogels ondervangen?
Wanneer het onderzoek op dit punt ontbreekt, onvoldoende is of niet actueel is, kan de organisator nog in een vrij laat stadium stuiten op een verbod van de rechter, met alle financiële en organisatorische consequenties van dien. Doe daarom als organisator tevoren je huiswerk goed en organiseer geen evenementen op kwetsbare plekken! En maak vroegtijdig goede afspraken met gemeente, omwonenden en milieugroepen over de wijze waarop je met alle belangen rekening houdt. Soms worden dergelijke afspraken vastgelegd in een convenant.
Gemeenten onzorgvuldig met geluidsvoorschriften
Onzorgvuldig is soms de wijze waarop sommige gemeenten omgaan met het geluid. Dat je van een evenement wat meer geluid kunt verwachten én moet accepteren, begrijpt iedereen. Uitgangspunt is dan wel dat het moet gaan om kortdurende en incidentele evenementen. En dat de gemeente goed motiveert welke overschrijding van het gebruikelijke geluidsniveau toelaatbaar is. Vanouds wordt als maximaal toelaatbaar geluidsniveau op de gevel overdag 70 à 75 dB(A) toelaatbaar geacht. In de nachtperiode (tussen 23.00 uur en 7.00 uur) wordt 65 dB(A) à 70 dB(A) toelaatbaar geacht. Als deze geluidsniveaus worden overschreden is volgens de huidige inzichten sprake van “onduldbare hinder”, die niet toegelaten kan worden. Die geldende inzichten zijn neergelegd in een uit 1996 daterende Nota, die vanouds ook door de bestuursrechter als uitgangspunt wordt gehanteerd. Wij raden omwonenden dan ook om bij de gemeenten aan te dringen op een goede motivering van de geluidsniveaus die zij voor een evenement toestaan. En natuurlijk ook op een goede handhaving van de verleende vergunningen.
Verkeerde meetpunten
In de praktijk blijken bij veel festivals vooral de zware bonkende bastonen tot veel klachten te leiden. Daarom is van belang dat de vergunning ook rekening houdt met de effecten van die lage bastonen. Dat kan door naast de gebruikelijke voorschriften (zie hierboven) in dB(A) ook voorschriften op te nemen in zogenaamde dB(C). Steeds meer gemeenten doen dat, waarbij het gebruikelijk is het om voor bastonen 15 dB meer toe te laten. Het klinkt misschien wat ingewikkeld maar het komt er dan op neer dat een vergunning bepaalt dat het geluidniveau aan de gevel van de woning niet hoger mag zijn dan bijvoorbeeld 70 dB(A) of 85 dB(C). Let er dus op dat de gemeente bij de vergunningverlening rekening heeft gehouden met deze bastonen en dit uitdrukt in dB(C)!
Hoopvolle uitspraken over Brabantse festivals
Over enkele Brabantse festivals heeft de bestuursrechter in 2018 interessante en ook hoopgevende uitspraken gedaan. Zo oordeelde de rechtbank Oost-Brabant dat het evenementenbeleid van de gemeente Oss ondeugdelijk was. Door te veel geluid toe staan (in dit geval 90 dB(A) hield de gemeente te weinig rekening met belangen van omwonenden en te veel met de belangen van de organisatoren van Kermis en Muziekboulevard.
En recent nog merkte de Raad van State ook omwonenden tot op 7 kilometer van het Festival Decibel Outdoor aan als belanghebbenden, vanwege de hinder die zij in de avond en zelfs in de nacht van het festival ondervonden. De gemeente Hilvarenbeek zal dus in de toekomst ook hun belangen moeten meewegen. Inmiddels is de gemeente Hilvarenbeek bezig met nieuwe spelregels.
Klachten
Mochten er toch klachten zijn over festivals en evenementen dan kun je terecht bij de gemeente en dag en nacht bij het algemene klachtennummer van de MilieuKlachtenCentrale van de Brabantse omgevingsdiensten. Een melding kan ook digitaal gedaan worden.