Motorsportclub moet pieken achterhalen

Om geluidmetingen te kunnen doen gedoogt de gemeente Ooststellingwerf drie sessies van maximaal drie uur van motorsportvereniging Prikkedam, op reguliere trainingsmomenten, zonder dat een teveel aan lawaai de vereniging op een nieuwe dwangsom komt te staan, schrijft de Leeuwarder Courant.

In december 2016 heeft de motorclub in Makkinga zonder vergunning een geluidsscherm geplaatst op de bestaande geluidswal direct langs circuit Prikkedam. Dit scherm reflecteert het geluid echter, zodat omwonenden aan de andere zijde bezwaar maakten. De gemeente heeft vervolgens een dwangsom opgelegd, aldus Stellingwerf.nl.

De MSV wil graag achterhalen waar op het circuit het ‘decibellenlek’ zit, dat vorig jaar meermaals voor te hoge pieken in het door uitvoeringsdienst FUMO gemeten geluid zorgde. De vereniging kreeg als gevolg daarvan tot vier keer toe een dwangsom op de deurmat.

Volgens de gemeente voerde de crossclub recentelijk al aanpassingen door om het geluid terug te dringen. Zo werden geluidsschermen en het jurygebouw met geluidwerend doek bekleed en kwam er een rijbaan achter een springbult. De aanpassing aan de baan moet vanwege de vergunning na afloop van de tests weer worden teruggedraaid.

Uitlaatdempers

De vereniging meet zelf regelmatig het geluid van crossmotors op het circuit. Dit omdat het circuit moet blijven voldoen aan de steeds strengere geluidsnormen, ondanks de versoepelingen van de KNMV. Het bestuur vraagt daarom op haar website alle leden, en iedereen die op ons circuit traint, om speciale aandacht te hebben voor het onderhoud van de uitlaatdempers. “De nieuwste crossmotoren voldoen sinds 2012 vaak al vanaf fabriek aan de normen. Maar dempingsmateriaal verbrandt!! Bij een viertakt crosser vaak al binnen 20 draaiuren. Dus: Vervang tijdig het oude, verbrande demper-materiaal.”

Bronnen: Leeuwarder Courant, Stellingwerf.nl, MSV De Prikkedam